Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pro IKEA dřeli političtí vězni německých komunistů

Švédský nábytkářský řetězec IKEA využíval práci politických vězňů v bývalém východním Německu. Píše to v úterý webový portál Local, který vychází z informací německé televize WDR.

Televize v reportáži informovala, že IKEA za studené války měla v NDR několik továren na nábytek. Jedna stála ve městě Waldheimu, hned vedle tamní věznice.

Z archivů komunistické policie Stasi vyplývá, že v továrně pracovali především odsouzenci. Ve waldheimské věznici přitom bylo mnoho politických vězňů.

Byl mezi nimi Hans Klare odsouzený za pokus o útěk do západního Německa.

"Žili jsme v horním patře továrny, za zazděnými okny. V dolním patře, kde byly stroje, jsme pracovali," líčil v televizi bývalý vězeň. "Neměli jsme žádní ochranné pomůcky, pracovali jsme bez rukavic jako otroci."

V dokumentech Stasi je citován zakladatel IKEA Ingvar Kamprad. „Využívání práce vězňů je v zájmu každé společnosti,“ měl prohlásit věhlasný továrník a obchodník.

IKEA v prohlášení popřela, že by věděla o práci vězňů v jejích továrnách.

Kamprad založil IKEA v roce 1943. Rok před tím vstoupil do organizace Nové švédské hnutí, která v severské zemi prosazovala nacismus.

Jeho minulost je dávána do souvislosti a atentáty na obchody IKEA.

Témata:  IKEA

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:22

30. dubna 2024 10:43

MMF aktualizoval výhled. Německo bude těsně nad nulou. Rusko naopak poroste. Sankce evidentně selhaly

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu aktualizoval svoji prognózu a řekl nám, jaký očekává vývoj hlavních ekonomik světa. Nabídl obrázek, který ovšem není pěkný. Data ukazují, že Evropa se stává skanzenem. Budeme mít další slabý rok, kdy se budeme pohybovat těsně nad nulou, zatímco jiným se bude dařit lépe. Nůžky mezi námi a Ruskem se podle dat přivřou. Tak to ale přece být nemělo.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy