Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

IKEA pozastavuje své aktivity v Rusku

IKEA
IKEA
Foto: INT

Švédská nábytkářská značka IKEA se rozhodla pozastavit všechny své aktivity v Rusku a Bělorusku. Oznámila to dnes agentura AFP. Firma tak podobně jako řada dalších západních podniků reaguje na ruský útok na Ukrajinu. Opatření se dotkne téměř 15.000 zaměstnanců, 17 obchodů a tří výrobních závodů.

"Tato válka má obrovský lidský dopad a zároveň způsobuje výrazné narušení dodavatelského řetězce a obchodních podmínek. Proto bylo rozhodnuto dočasně pozastavit aktivity IKEA v Rusku," uvedly ve společném prohlášení společnost Inter IKEA, která je majitelem značky IKEA, a firma Ingka Group, jež vlastní většinu obchodů IKEA.

V minulém finančním roce bylo Rusko desátým největším trhem značky IKEA. Maloobchodní tržby této značky v Rusku dosáhly 1,6 miliardy eur (41 miliard Kč), na jejích celkových maloobchodních tržbách se tak podílely čtyřmi procenty, uvedla agentura Reuters.

Tento týden už zastavil prodej v Rusku například švédský oděvní řetězec H&M či britští internetoví prodejci módy ASOS a Boohoo. Přerušení prodeje v Rusku oznámily také některé významné americké podniky, včetně technologické společnosti Apple, automobilky Ford a výrobce motocyklů Harley-Davidson.

Témata:  IKEA Rusko válka

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.