Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministerstvo zveřejnilo stanovisko k německé minimální mzdě

Michaela Marksová
Michaela Marksová
Foto: Mikuláš Křepelka, EuroZprávy.cz

Ministerstvo práce a sociálních věcí ve spolupráci s dalšími rezorty připravilo stanovisko k působnosti a vymáhání německého zákona o minimální mzdě (MiLoG). Jeho text ministerstvo projednalo i se zástupci sociálních partnerů (Odborového svazu dopravy, Sdružení dopravců ČESMAD Bohemia a Svazu dopravy).

„Z naší strany panovaly obavy, že německé nařízení o minimální mzdě je v konfliktu s evropskými směrnicemi a poškodí především české dopravce. Dospěli jsme však k řešení situace, které z německé minimální mzdy vyjímá přepravní služby,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Stanovisko vyjadřuje názor MPSV na to, jaká šíře působnosti německého zákona o minimální mzdě je v souladu s právem EU a jaká již nikoli. Tedy ve kterých případech by čeští zaměstnavatelé měli plnit povinnosti, které pro ně z německé úpravy minimální mzdy vyplývají, a ve kterých případech se mohou bránit proti vymáhání těchto povinností ze strany příslušných německých orgánů.

MPSV je toho názoru, že německé právní předpisy týkající se minimální mzdy je přípustné vztahovat na české zaměstnavatele v zásadě pouze tehdy, pokud se jedná o případy vysílání pracovníků podle směrnice 96/71/ES o vysílání pracovníků v rámci poskytování služeb. V ostatních případech je MiLoG vůči českým zaměstnavatelům v rozporu s právem EU. Kontrolovaní a sankcionovaní zaměstnavatelé mají tudíž možnost bránit se, a to vnitrostátní (německou) správní a následnou soudní cestou.

ČR se na evropské i bilaterální úrovni aktivně zasazuje o to, aby působnost německého zákona o minimální mzdě byla omezena v souladu s právem EU.

Vzhledem k tomu, že MPSV není příslušné k závaznému výkladu zahraniční právní úpravy ani práva EU, má stanovisko pouze informativní charakter.

Další informace k německému zákonu MPSV zveřejňuje na svém webu, kde najdete i celý text stanoviska.

Témata:  Ministerstvo práce a sociálních věcí Michaela Marksová

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Minimální mzda dál poroste. Ministerstvo řeklo, jaký má cíl

Minimální mzda má od začátku letošního roku novou výši, od ledna se zvýšila o více než tisíc korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí má navíc stanovený jasný cíl ohledně dalšího navyšování nejnižšího výdělku v nadcházejících letech. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy