Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stát přišel o 100 miliard. Napraví škodu Babišův tým?

Stát přišel o 100 miliard. Napraví škodu Babišův tým?

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Stát údajně přišel od roku 1989 o 100 miliard korun kvůli poplatkům, které těžaři platí za těžbu hnědého uhlí. Ty jsou podle ministra životního prostředí Richarda Brabce příliš nízké a je potřeba je navýšit.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) se domnívá, že poplatky, které odvádí těžařské firmy státu, jsou nízké, a rád by je navýšil. Uvedl to v rozhovoru pro středeční Hospodářské noviny.

Těžařské firmy v tuto chvíli platí státu pouze 1,5 procenta z výsledné ceny, za kterou vytěžené uhlí prodají. Ministr Brabec ale plánuje, že by se tento poplatek mohl zvýšit, a to až na 15 procent.

Podle informací novin se zvýšením tohoto poplatku souhlasí i předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD). Pozitivní ohlas ale nesklidil u ČEZu, jehož mluvčí Ladislav Kříž tvrdí, že ačkoli se zvýšením nemá problém, patnáct procent je prý příliš vysoké číslo.

Systém je v tuto chvíli nastaven tak, že peníze získané touto formou připadají obcím, na jejichž území se uhlí těží. Změna by ale měla potkat rovněž celý systém financování a určité částky by měly dostávat také okolní obce, popřípadě i celý zasažený kraj.

Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) dokonce plánuje, že by se část vybrané sumy posílala do fondu, který má zajistit rekultivaci krajiny zničené těžebními pracemi.

Témata:  průmysl Ministerstvo životního prostředí

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy