Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Další zdražování: Ceny potravin letí nahoru o desítky procent

Další zdražování: Ceny potravin letí nahoru o desítky procent

Foto: Pixmac

V českých obchodech zdražily proti loňskému podzimu brambory a mléčné výrobky o desítky procent. O téměř desetinu stoupla i cena vína. Vejce a rajčata jsou naopak o více než pětinu levnější než před rokem. Vyplývá to z údajů o průměrných cenách v obchodech za letošní září, které dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Cena brambor se zvýšila proti loňsku o víc než 60 procent, kilogram se nyní prodává v průměru za 15,25 Kč. Souvisí to zřejmě s nižší úrodou, kterou už dříve avizovali tuzemští bramboráři. Důvodem bezmála čtvrtinového poklesu sklizně proti loňsku podle nich je nepříznivé počasí.

Máslo proti loňsku zdražilo skoro o třetinu a eidamská cihla o téměř pětinu. Kilogram másla je nyní v obchodech průměrně za 161,7 koruny, sýra za 151,7 Kč. Samotné mléko se podle statistiků prodává proti loňsku dráž o zhruba čtyři procenta, litr v průměru za 19,2 Kč. Na rostoucí ceny mléka a mléčných výrobků v Česku v posledních měsících, které se přitom neodrážejí v cenách pro mlékaře, nedávno upozornila Agrární komora.

Víno proti loňsku zdražilo o 9,6 procenta, litr jakostního bílého byl letos v září na pultech za průměrných 69 Kč. Jihomoravští vinaři přitom letos očekávají dobrou sklizeň s výnosem pěti až šesti tun z hektaru, což odpovídá desetiletému průměru.

Ceny klesly u slepičích vajec, podle statistiků se desetikusové balení nyní prodává v průměru za necelých 27 korun. To je o víc než 21 procent méně než před rokem. V loňském roce ceny vajec hlavně před Velikonocemi tlačilo nahoru snížení jejich produkce v Evropské unii poté, co začala platit směrnice zakazující chov slepic v menších klecích. Rajčata v září meziročně zlevnila o 23 procent.

Témata:  potraviny zdražování

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy