Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jarní sbírka potravin proběhne v sobotu 13. dubna

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

V sobotu 13. 4., se uskuteční pravidelná Sbírka potravin, která probíhá ve všech krajích. Za skoro 10 let spolupráce s potravinovými bankami MPSV na potravinovou pomoc vynaložilo téměř 650 milionů korun a do začátku roku 2026 plánuje vyčlenit dalších zhruba 600 milionů korun. Dosud bylo díky projektu rozdistribuováno téměř 5 tisíc tun potravinové pomoci a více než 5,5 milionů kusů materiální pomoci. Nejčastěji tuto pomoc využívají nízkopříjmové rodiny s dětmi, senioři, osoby se zdravotním postižením a lidé bez domova.

Poskytování potravinové i materiální pomoci nejchudším osobám zajišťuje celkem 21 partnerských organizací, z nichž je více než polovina potravinovými bankami v jednotlivých krajích. Veškeré informace o sobotní Sbírce potravin jsou k dispozici zde. Projektový tým MPSV vždy pravidelné dodávky individuálně komunikuje s jednotlivými partnery, aby maximálně odrážely poptávku v dané lokalitě a nedocházelo k plýtvání. Primárně je zajišťována distribuce základních potravin a materiální pomoc, která zajišťuje dostatek hygienických potřeb, základních domácích potřeb, textilních výrobků, ale také například školních potřeb, které banky poptávají hlavně před a na začátku školního roku. Pro ministra Mariana Jurečku je spolupráce s potravinovými bankami již dlouholetou tradicí. Již za jeho působení ve funkci ministra zemědělství se podařilo systémově rozjet podporu darování přebytečných potravin potravinovým bankám a v této činnosti pokračuje i na MPSV. „Cílem projektu je pomoci lidem ve vážné sociální nouzi překonat těžké životní období a motivovat je k dlouhodobějšímu řešení příčin jejich tíživé životní situace. Jedná se o projev solidarity a podpory sociálně slabším skupinám, což vnímám jako zásadní nejen z pohledu role ministra práce a sociálních věcí, ale i běžného občana,“ popsal ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Nejvíce poptávané potraviny jsou dlouhodobě kojenecká výživa, konzervy, polévky, dále i bezlepkové potraviny nebo bezlaktózové mléko či sušenky. U hygienických dodávek jsou pak nejžádanější dětské pleny, čistící a prací prostředky. V posledních letech v rámci hygienických dodávek jsou velmi poptávanou komoditou také dámské hygienické potřeby v souvislosti s tématem menstruační chudoby. Projekt Potravinová a materiální pomoc nejchudším osobám vhodně doplňuje pomoc, kterou tyto organizace získávají z jiných zdrojů, jako jsou např. potraviny a materiální pomoc od výrobců, zemědělců, obchodních řetězců či jiných dárců.

Témata:  sbírka potravin potraviny

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 11:36

Mrazy způsobily vinařům škodu přes dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy