Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Potraviny v obchodech zlevňují nejvýrazněji od roku 2009

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Komentář Lukáše Kovandy: Čeští zemědělci čelí mimořádnému cenovému kolapsu. Výkupní ceny, za které prodávají do obchodní sítě či k dalšímu zpracování, totiž letos v lednu padaly meziročně o 19,8 procenta. To je nejvýraznější propad minimálně od roku 2010. V celé historii České republiky je takový pokles cen vskutku zcela mimořádný a ojedinělý.

Nízké výkupní ceny jsou jedním z důvodů, kvůli nimiž v uplynulém týdnu zemědělci poměrně masivně protestovali. Mají za to, že ceny stlačuje i levný dovoz zemědělské produkce z Ukrajiny. 

Potraviny v obchodech však historický propad cen v zemědělské výrobě zatím příliš neodrážejí. V lednu totiž potraviny zlevňovaly meziročně o 3,9 procenta. Jedná se sice o nejvýraznější meziroční zlevnění potravin v obchodech za celé období od listopadu 2009, avšak je zhruba jen pětinové v porovnání s kolapsem cen zemědělské produkce. Navíc, obchodníci a řetězce čelí od letoška nižší sazbě DPH, místo patnácti- jen dvanáctiprocentní. Jejich zlevnění tak zatím spíše odráží toto snížení daně, nikoli tolik samotné mohutné zlevnění zemědělské produkce. Obchody a řetězce by pokles cen zemědělců měly viditelněji promítnout do svých cen v nadcházejících měsících, jinak vyvstane otázka, zda si opět nenavyšují vlastní marže a zisk a zda tedy je maloobchodní trh v ČR dostatečně konkurenční.

Meziroční pokles cen průmyslových výrobců, letos v lednu o 1,8 procenta, je prvním od listopadu 2020. Tehdy cen klesaly v důsledku útlumu ekonomické aktivity, jenž souvisel se sílící pandemií covidu. Nynější pokles cen se obecně očekával. Je symbolickým potvrzením toho, že průmyslová výroba definitivně překonala inflační vzedmutí související nejprve s odezníváním covidu a zpřetrháním mezinárodních dodavatelsko-odběratelských řetězců, poté s nebývalým růstem cen energií, zejména v souvislosti s válkou na Ukrajině. Pokles cen v průmyslu ale odráží také poměrně vysoké úrokové sazby a jimi do značné míry způsobený útlum průmyslové výroby nejen v Česku, ale například i v sousedním Německu a dalších zemích.

Témata:  potraviny nákupy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 12:15

Firmy mladé potřebují, to je dobrá zpráva pro čerstvé absolventy. Kolik si mohou vydělat?

Letošní rok je šance na zotavování ekonomiky, prorokují zaměstnavatelé. Je to mimochodem i dobrá zpráva pro letošní absolventy, protože jejich příchodu na pracovní trh by to mohlo pomoci. Většina firem totiž mladé zaměstnance potřebuje, zejména ty IT zdatné. 

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy