Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pojištění na dovolenou: Jaké si zařídit před odjezdem do ciziny?

Chystáte se na dovolenou do zahraničí? Pak pozor, nezapomeňte se pojistit! Pokud by se vám totiž přihodily v cizině nějaké zdravotní komplikace, může se vám to pořádně prodražit. Kupříkladu hospitalizace v Chorvatsku kvůli infarktu, což je spojeno s převozem do Česka, přijde na 300 tisíc korun.

Evropský průkaz zdravotního pojištění

Jako občané Evropské unie (EU) máme s Evropským průkazem zdravotního pojištění (modrá kartička) právo na zdravotní péči v zemích EU a navíc v zemích Evropského hospodářského prostoru (Island, Lichtenštejnsko, Norsko a Švýcarsko). Zdravotní péče je vám poskytnuta za stejných podmínek jako místním obyvatelům.

Komerční cestovní pojištění

V některých zemích však platí pacient spoluúčast, takže se vyplatí si pořídit i komerční cestovní pojištění. To vám pokryje například repatriaci – převoz nemocného nebo v případě úmrtí jeho ostatků do domovské země. A cena leteckého převozu může dosáhnout až 300 tisíc korun. Krom toho cestovní pojištění pokryje i akutní poskytnutí první pomoci, ošetření ve zdravotním zařízení nebo nezbytnou hospitalizaci v místě pobytu. Cestovní pojištění se vztahuje i na akutní zubní ošetření.

Jak se pojistit

Cestovní pojištění se sjednává v kamenných pobočkách jednotlivých pojišťoven nebo online, což bývá výhodnější. Pojišťovny nabízejí takto slevy až ve výši 10 %.

Cena pojištění se odvíjí podle destinace, kam cestujete. Většina pojišťoven má tři kategorie – země Evropy, všechny země mimo USA a celý svět. To vychází z toho, že v USA je zdravotní péče nejdražší a spoluúčast Američanů nejvyšší. Záleží také, za jakým účelem cestujeme – zda jde o pojištění pro turistické účely, nebo o pojištění pracovních cest.

Úrazy

Cestovní pojištění vám uhradí nezbytné ošetření v případě úrazu. Je ale nutné se ujistit, jaké sporty pojišťovna považuje za adrenalinové, protože ty bývají z pojištění vyjmuty. Pokud k úrazu dojde pod vlivem alkoholu nebo jiných omamných látek, může pojišťovna plnění omezit nebo úplně vyloučit.

Limit plnění

Je důležité zajímat se o horní limit plnění – to je nejvyšší částka, kterou pojišťovna za vaše ošetření uhradí. Jedná se o milionové částky, protože např. 15denní hospitalizace po mozkové příhodě přijde v USA na 1,5 milionu korun. Horní limit plnění by měl být alespoň 3 miliony, abyste si byli jistí, že v případě jakýchkoliv problémů nebudete mít se svým pojištěním problém.

Asistenční služba

Od pojišťovny dostanete telefonní číslo, na které se v případě zdravotních problémů obrátíte. Pracovník služby již řeší další kroky za vás. Asistenční služba pracuje 24 hodin denně 365 dní v roce a její pracovníci mluví česky. Pokud byste se rozhodli spolehnout pouze na Evropský průkaz zdravotního pojištění, tuto službu nemáte k dispozici a vše si musíte v zahraničí zařídit sami.

Další připojištění

K cestovnímu pojištění je možné si sjednat ještě další připojištění:

• Úrazové připojištění – kompenzuje trvalé následky nebo úmrtí následkem úrazu a také denní odškodné po dobu léčení úrazu. Pokud máte úrazové pojištění sjednané v ČR, není nutné si ho sjednávat znovu, platí totiž celosvětově.

• Připojištění cestovních zavazadel – pojišťovna uhradí klientovi škodu vzniklou ztrátou nebo odcizením zavazadla. Častá je spoluúčast klienta.

• Připojištění odpovědnosti za škodu – úhrada škody, kterou klient způsobí v zahraničí třetí osobě – vztahuje se na škodu hmotnou i na zdraví. Podmínkou plnění je, že škoda byla způsobena neúmyslně.

• Připojištění storna zájezdu – pokud klient ze závažných důvodů (onemocnění, úraz) nemůže odjet na dovolenou, pojišťovna za klienta uhradí velkou část storna zájezdu.

Témata:  dovolená pojišťovny

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:22

30. dubna 2024 10:43

MMF aktualizoval výhled. Německo bude těsně nad nulou. Rusko naopak poroste. Sankce evidentně selhaly

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu aktualizoval svoji prognózu a řekl nám, jaký očekává vývoj hlavních ekonomik světa. Nabídl obrázek, který ovšem není pěkný. Data ukazují, že Evropa se stává skanzenem. Budeme mít další slabý rok, kdy se budeme pohybovat těsně nad nulou, zatímco jiným se bude dařit lépe. Nůžky mezi námi a Ruskem se podle dat přivřou. Tak to ale přece být nemělo.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy