Absolventů bez práce je nejvíc od začátku krize

Téměř pětině mladých lidí se po skončení studia nedaří najít zaměstnání. Ke konci letošního června Úřad práce ČR evidoval téměř 27 tisíc absolventů a mladistvých. Nastartovat kariéru mladých lidí pomáhají programy Ministerstva práce a sociálních věcí ČR financované z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a Plán zaměstnanosti MPSV.

660
reklama

„Řešení nezaměstnanosti mladých je součástí našeho Plánu zaměstnanosti 7 bodů za 7 miliard. Vždy jsem vyřešení tohoto problému považovala za jednu ze svých největších priorit. A to i přesto, že ve srovnání s evropským průměrem máme bez práce méně absolventů než jiné země," říká ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová.

V České republice je bez práce každý pátý člověk mladší 25 let a jsme na tom lépe než třeba Španělsko či Řecko, kde se nezaměstnanost týká každého druhého mladého občana. Přesto ke konci loňského roku bylo u nás bez práce celkem 98 729 lidí do 25 let a jejich počet meziročně vzrostl o 6 787 osob. Problémy s hledáním zaměstnání mají zejména absolventi škol a mladiství po skončení základní školy, jichž bylo na konci letošního června bez práce 26 896, tedy pět procent z celkového počtu nezaměstnaných. Srovnáme-li jejich počet se stejným obdobím loni, pak letos jich v evidenci ÚP ČR bylo o 7 027 více.

Podle prvního bodu Plánu zaměstnanosti MPSV mohou firmy na nově přijatého mladého zaměstnance z evidence Úřadu práce ČR získávat rok od státu měsíční příspěvek až 24 tisíc korun. Mladí lidé bez práce také mohou využít individuální poradenství a rekvalifikace v regionech v rámci projektu financovaného z OP LZZ s názvem „Odborné praxe pro mladé do 30 let". Celkem je na něj až 1 miliarda korun a pomoci má mladým uchazečům o práci, kteří jsou v evidenci Úřadu práce ČR více než 4 měsíce a mají minimální nebo žádnou pracovní zkušenost.

Příkladem další pomoci z ESF je také třetí cyklus Motivačního programu v rámci projektu „Krok ke kariéře", který nedávno začal v Žatci. Nezaměstnaní absolventi středních a vysokých škol si v něm vyměňují zkušenosti a diskutují s odborníky o možném profesním směřování. Během osmi měsíců si osvojí základy účetnictví, právní minimum, počítačové programy, učí se základům podnikání, marketingu, pilují komunikační dovednosti v češtině i angličtině.

Přínosná pro mladé je také odborná praxe. „Absolventům se bude hodit, až budou žádat o zaměstnání. Odborná praxe zároveň patří do životopisu, kde zvyšuje šanci absolventa k zařazení do výběrového řízení na pracovní pozici," potvrzuje Tatiana Bastianová vedoucí nymburského projektu „První kroky do praxe".

Fond dalšího vzdělávání pak na adrese www.stazepromlade.cz přináší žákům a studentům posledních ročníků přehlednou nabídku stáží v několika různých oborech a také informace o tom, jak se ke stáži dostat. Těm, kteří si chtějí vyzkoušet práci v jiném oboru a získat nové zkušenosti je určena stránka www.stazevefirmach.cz.

Témata: práce | nezaměstnanost

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky