Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Exministr Kavan živoří. Přitom výši důchodu mu mnozí mohou závidět

Exministr Kavan živoří. Přitom výši důchodu mu mnozí mohou závidět

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Bývalý politik Jan Kavan živoří. Bere přitom velmi slušný důchod skoro 18 tisíc měsíčně. Svůj těžký život popsal v pořadu 168 hodin na ČT.

Kavan byl v devadesátých letech poslancem, senátorem, ministrem a v letech 2002 - 2003 dokonce předsedou Valného shromáždění OSN. Bral desetitisíce. Nenaspořil ale skoro nic.

V současné době pobírá 10 715 korun měsíčně českého důchodu a k tomu týdně 59 liber britského důchodu. To je za měsíc kolem 7 080 korun. Žil totiž několik let v emigraci právě ve VB a tam podnikal.

Na svůj důchod si stěžuje. "Dá se s tím vyjít v podstatě nesmírně těžko," řekl. Přitom bydlí v bytě svého syna, takže nájem neřeší. Podle vlastních slov potřebuje kontakt s děním a tak nechá nemalé částky za telefon, internet a knížky. K tomu prý platí dost peněz za léky.

Finančně mu musí vypomáhat rodina a známí ze zahraničí. Jinak by prý s penězi nevyšel. "Nedovedu si představit, jak někdo s tímto nebo dokonce nižším důchodem může vyjít," řekl.

ČT pro srovnání přinesla příběh Jiřího Doležala, bývalého elektrikáře. Ten pobírá důchod 10 157 korun a 2 376 příspěvek na bydlení. Za nájem tento muž dá 11 775 a na měsíc mu zbude pouhých 758 korun.

Reportáž ČT byla namířena především proti průběžnému financování důchodového systému. Ten je totiž podle mnohých ekonomů odepsaný, jelikož počet lidí v produktivním věku klesá a roste počet důchodců.

ČSSD přitom chce stávající systém zachovat a zrušit současnou penzijní reformu. Podle Lubomíra Zaorálka /ČSSD/ stačí pouze nalít víc peněz do současného systému zvýšením odvodů a vše bude fungovat dál.

Témata:  důchody politici

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:22

30. dubna 2024 10:43

MMF aktualizoval výhled. Německo bude těsně nad nulou. Rusko naopak poroste. Sankce evidentně selhaly

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu aktualizoval svoji prognózu a řekl nám, jaký očekává vývoj hlavních ekonomik světa. Nabídl obrázek, který ovšem není pěkný. Data ukazují, že Evropa se stává skanzenem. Budeme mít další slabý rok, kdy se budeme pohybovat těsně nad nulou, zatímco jiným se bude dařit lépe. Nůžky mezi námi a Ruskem se podle dat přivřou. Tak to ale přece být nemělo.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy