Ekonomika

Ilustrační fotografie

Česko splňuje všechna kritéria pro přijetí eura

Ekonomika

Česká republika splňuje všechna ekonomická kritéria pro přijetí eura. Vyplynulo z aktuální analýzy Výzkumné služby Evropského parlamentu, na které jako první upozornil lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský.

Ilustrační fotografie

České ekonomice se daří. Ve 2. čtvrtletí zrychlila

Ekonomika

České ekonomice se daří. Vyplývá to z nejnovější analýzy Českého statistického úřadu. Ta potvrdila, že růst národního hospodářství ve druhém čtvrtletí byl dokonce rychlejší než v silném prvním kvartálu. Pololetní výsledky ukázaly, že podle dostupných dat byl meziroční růst HDP druhý nejvyšší v EU.

Ilustrační fotografie

Koupě dovolené v září? Exotiku i hory můžete pořídit za pakatel

Ekonomika

Prázdniny jsou sice už za námi, ale to neznamená, že je konec času dovolených. Právě naopak, pokud jste nějaké volno ušetřili, máte jedinečnou možnost využít jednak last minute nabídek na letní dovolenou, nebo naopak tzv. first minute na nákup dovolené v zimě. Obojí se vyplatí.

Michaela Jílková

Podnikatelé kupují Ferrari a ostatní...? Ostrá debata kvůli mzdám

Ekonomika

Ekonomika roste, firmy mají větší zisky, měly by vzrůst i platy, říkají odboráři. Mluví o pěti procentech. Ne všechny firmy si to mohou dovolit. Ty, které na to mají, dají klidně více, někteří podnikatelé ale přidávat nemohou, varují živnostníci a malé firmy. V pořadu Máte slovo se zaměstnavatelé a zástupci odborů a zaměstnanců ostře střetli v debatě o to, kdo koho šidí.

Zlato, ilustrační fotografie

Ekonomika

Jaká je skutečná cena zlata?

Podívejme se na aktuální cenu zlata a zkusme si položit následující otázky: „Je dnes zlato za rozumnou cenu? Je příliš vysoko? Příliš nízko?“ Odpověď se nám naskýtá v historickém srovnání. Informace přináší zlataky.cz.

Ilustrační fotografie

Volby v Řecku: plebiscit pro… nebo proti Tsiprasovi

Ekonomika

Volby do řeckého zákonodárného sboru, které se mají konat 20. září, jsou symbolické hned dvěma věcmi. Od listopadu 1920 to bude vůbec poprvé, kdy nebude kandidovat člen rodiny Papandreu. Strana Kinima (Hnutí), v jejímž čele stojí Jorgos Papandreu, se rozhodla nekandidovat poté, co v lednových volbách získala jen 2,5 % hlasů. To je jasná známka, že řecká politická elita potřebuje obnovit, informuje Saxo Bank.

Ilustrační fotografie

Samozásobovací lednice, nábytek z banánu. Jak bude vypadat česká domácnost v roce 2030?

Ekonomika

Technologie představuje proces, který nelze zastavit a vyskytuje se všude kolem nás. Netýká se pouze počítačů, mobilních telefonů a komunikačních nástrojů, stále častěji se stává součástí našich domácnosti a bydlení. Zatímco pasivním domům, které se roku 1990 poprvé objevily v Německu, stačilo pouze deset let k tomu, aby se staly poměrně běžnou záležitostí, chytré telefony nebo televize si lidé oblíbili ještě dříve. Jak budou české domácnosti vypadat za deset let, jaké technologie budou jejich nedílnou součástí, vám popíšeme v následujícím článku.

Vladimir Putin

Svět je v ohrožení, varuje Putin. Velmi rázně promluvil o Islámském státu

Ekonomika

Moskva je znepokojena činností Islámského státu (IS) a vracejícími se bojovníky do zemí EU a Ruska. Na Summitu Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti (CSTO) v Tádžikistánu to uvedl ruský prezident Vladimir Putin. Dodal, že radikálové mají v hledáčku Mekku, Medinu, Jeruzalém, a ohrožují Evropu i Rusko.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Průměrné platy v Česku by se měly více přiblížit EU

S růstem české ekonomiky a poklesem nezaměstnanosti stoupá tlak na zvyšování mezd. To dokládá i aktuální akce členů Českomoravské konfederace odborových svazů, kteří se pod heslem „konec levné práce“ sešli dnes v Praze před kolektivním vyjednáváním s vládou. Cílem jejich akce je ozřejmit, že pomalý růst mezd může pro Česko znamenat do budoucnosti vážný ekonomický problém. Trend zvyšování platových nároků se projevuje i u žadatelů o práci na serveru Profesia.cz.

Ilustrační fotografie

Počet vloupání do nezabezpečených obydlí roste

Ekonomika

Češi v posledních letech stále více dbají na zabezpečení svých bytů a domů. Paradoxně to má za následek nárůst pravděpodobnosti, že vás vykradou. I když pouze v případě, že jste ve zmenšující se skupině nezabezpečených obydlí. Počty vloupání jsou totiž v posledních letech stabilní a logika statistiky je neúprosná. V průměru je během života každý z nás 1,5krát vykraden. Ale pokud nemáte bezpečnostní dveře minimálně třetí třídy nebo solidní alarm, pravděpodobnost, že budete vykradeni, se zvýší až na 2,5krát.

Ilustrační fotografie

Analýza Pirátů: V dozorčích radách pražských firem jsou téměř výhradně politici

Ekonomika Analýza

V dozorčích radách akciových společností by měli sedět hlavně lidé s odbornými kompetencemi, kteří jsou schopni zodpovědně kontrolovat činnost představenstva a chod společnosti. Bohužel realita je často taková, že dozorčí rady fungují jako politické trafiky. Piráti proto prozkoumali obsazení dozorčích rad 28 obchodních společností, na jejichž obsazení má vliv Rada hl. m. Prahy (ať už přímo či nepřímo). Pouze u 15 % (18) ze 116 členů dozorčích rad se jim nepodařilo najít politické pozadí. Ti ostatní jsou buď samotní zastupitelé hl. m. Prahy, zastupitelé městských částí, kandidáti do voleb či politici působící mimo pražská zastupitelstva.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Měřící zařízení s prošlým ověřením? Odběratel může zpochybnit naměřené dodávky

Každé měřicí zařízení, na jehož základě se účtuje spotřeba vody a energií, musí být metrologicky ověřeno (ocejchováno) buď Českým metrologickým institutem, nebo některým z autorizovaných metrologických středisek. Zákon č. 505/1990 a příslušná vyhláška přitom specifikují také lhůty ověřovacího cyklu měřidel. Pokud měřič není metrologicky ověřen, nebo již uplynula lhůta jeho ověřovacího cyklu, odběratel může zpochybnit naměřené dodávky vody či energií.

Ilustrační fotografie

dTest: Žárovky od dodavatele energie. Dárek, který vás může stát tisíce

Ekonomika

Podomní prodejci elektřiny a plynu už přes rok ve velkém distribuují LED žárovky jako odměnu pro nové zákazníky. Za podpis smlouvy nabízí až 6 úsporných žárovek. Z „dárku“ se však stává sankce, pokud si změnu dodavatele rozmyslíte. Naúčtují vám plnou kupní cenu žárovek v řádech tisíců korun a pokutu, pokud nezaplatíte. Takový postup je však nezákonný.

Ilustrační fotografie

Sedm tipů, jak šetřit peněženku i planetu

Ekonomika

Slabě kapající kohoutek propustí až 50 litrů vody denně. Ještě dráž vyjde protékající záchod. Tam může ztráta vody představovat až 2 000 litrů vody za den. Při průměrné ceně vody 81 korun za kubík to vaši domácnost za pouhý týden přijde na 1 134 korun, měsíčně na 4 536 Kč a ročně na hrozivých 55 000 korun.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Co dělat, aby vás růst úrokových sazeb nezaskočil?

Rostoucí ceny nemovitostí prodražují pořízení vlastního bydlení. A pokles úrokových sazeb, který částečně pomáhal náklady na pořízení bydlení snížit, je nejspíš také u konce. Ač neočekáváme v následujících měsících nijak zásadní růst úrokových sazeb, je dobré se včas připravit, informují GOLEM FINANCE.

Ilustrační fotografie

Evropské události uplynulého týdne očima ekonoma

Ekonomika

Unijnímu dění v minulém týdnu zřejmě dominovala zastřešující řeč předsedy Evropské komise Jean-Claude Junckera, kterou přednesl před plénem Evropského parlamentu. Jeho projev o Stavu Unie byl zcela pádně zaměřen na dva bezkonkurenčně nejzásadnější problémy, s nimiž by se EU v následujícím období měla vypořádávat: na migrační krizi a na ekonomickou situaci v Řecku, informuje Petr Zahradník, poradce prezidenta Hospodářské komory České republiky.

Brněnské výstaviště (BVV)

Na brněnském výstavišti začal 57. ročník strojírenského veletrhu

Ekonomika

Na brněnském výstavišti dnes začíná 57. ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu (MSV). Vystavovat bude 1504 firem z 32 zemí. Téměř polovina společností přijede ze zahraničí, největší zájem tradičně mají vystavovatelé z Německa. Na veletrhu bude dnes také zasedat vláda, stánky si přijede prohlédnout prezident Miloš Zeman.

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek a současný ministr financí Andrej Babiš

Babiš by měl odstoupit, žádá Kalousek. Máme ostrou reakci

Ekonomika

Firma ministra financí Andreje Babiše se dostala do hledáčku policie. Agrotec, který spadá do koncernu Agrofert, je obviněn z manipulování zakázek kolem České pošty. Podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska by měl Babiš kvůli aféře rezignovat, a nejen on. Funkce by se podle něj měl vzdát i tehdejší představenstva současný místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. To si ale Babiš nenechal líbit.

Ilustrační fotografie

Polovina českých podnikatelů chce předat firmu svým dětem

Ekonomika

Podnikat s vlastními příbuznými považuje v Čechách za velkou výhodu každý druhý podnikatel (48 %). Stejně tak polovina českých byznysmenů (53 %) plánuje předat svou firmu do rukou vlastních potomků. Hlavními schopnostmi, které se jim pokouší předat, jsou pak nejčastěji odvaha (53 %), trpělivost (52 %) a správný odhad na lidi (35 %). Ty považují za klíčové faktory svého podnikatelského úspěchu. Tyto a další závěry vyplynuly z exkluzivního průzkumu mezi českými podnikateli nominovanými do soutěže EY Podnikatel roku, který zveřejnila společnost EY u příležitosti zahájení nového ročníku soutěže.

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Minimální mzda dál poroste. Ministerstvo řeklo, jaký má cíl

Minimální mzda má od začátku letošního roku novou výši, od ledna se zvýšila o více než tisíc korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí má navíc stanovený jasný cíl ohledně dalšího navyšování nejnižšího výdělku v nadcházejících letech. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy