Pracujete v těchto profesích? Roboti vás nahradí do 20 let

Do 20 let bude polovina amerických a třetina britských zaměstnanců nahrazena roboty. Hrozí, že i vás v práci nahradí umělá inteligence?

Ilustrační fotografie
reklama

Roboti, kteří berou lidem práci, nemusí být jen ve sci-fi románech. Podle několika amerických průzkumů bude do 20 let téměř polovina pracovních míst obsazena automaty. Podobný britský průzkum ukazuje, že v Británii to bude třetina pozic.

Výzkumnicí také zjišťovali, které obory jsou invazí robotů nejvíce ohroženy. U každé z profesí měřili devět klíčových kategorií a nakolik by byly automaty schopné je zvládnout - mimo jiné i péči o druhé, originalitu, umění nebo manuální zručnost.

Největší pravděpodobnost nahrazení robotem mají prodavači po telefonu a pracovníci call center, sekretářky právnických kanceláří a finančníci. V ohrožení jsou také lidé, kteří cokoliv váží, měří, zapisují nebo třídí, stejně jako inspektoři, účetní nebo pojišťováci. Zároveň platí, že čím větší plat, tím menší šance na záměnu robotem.

Lidé by se mohli v budoucnu zaměřovat na kreativní a sociální zaměstnání, zatímco roboti obstarají veškeré zautomatizované pozice. Vize Karla Čapka z dramatu R.U.R. tedy není tak daleko.

Témata: lidé | práce

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky