Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kalouskova daň z vína pobouřila i vlastní poslance

Kvůli plánu ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) zavést spotřební daň z tichého vína se proti místopředsedovi vlastní strany postavil vlivný poslanec, místopředseda parlamentního hospodářského výboru Jan Husák. Moravští vinaři produkující vlastní víno nemají být zdaněni, řekl Mediafaxu.

"Za vinaře se budu rvát," prohlásil ve čtvrtek Husák, který je zároveň místopředsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové. Žádná okolní země takzvané tiché vino zdaněno nemá a podle Husáka by tomu tak nemělo být ani v Česku.

"Budu osobně vyjednávat s ministrem Kalouskem o vyjmutí malovinařů z tohoto zdanění. Malovinaři jsou kromě produkce vína i významným tvůrcem krajiny, utvářejí půvab našeho jihomoravského venkova a nesmějí být takto finančně zatížení," řekl agentuře Mediafax Husák.

Podle něj ještě není daň z vína odsouhlasena, věc je na začátku projednávání. "Věřím, že se mi podaří ministra Kalouska přesvědčit," dodal Husák.

Podobný názor zastává i předseda poslaneckého kulubu TOP 09 a šéf Starostů a nezávislých Petr Gazdík. "Nezvednu ruku pro nic, co by poškodilo domácí vinaře. Jejich podpora není totiž stejná jako v ostatních zemích Evropy. Dostávají totiž pouze třetinu dotací proti kolegům v jiných zemích," vysvětlil. Šéf klubu nebude podle svých slov hlasovat ani pro opatření, která by jakkoliv zvýšila administrativní zatížení vinařů.

Podle Gazdíka bude hodně záležet na tom, v jaké podobě ministerstvo financí návrh zákona předloží. "Neměl bych problém hlasovat například pro zdanění levného nekvalitního krabicového vína, které se k nám ve velkém vozí ze Španělska, Itálie nebo Makedonie," připustil.

Jihomoravští politici a vinaři začali proti vládnímu návrhu na zavedení spotřební daně z vína sepisovat petici. "Vyměření spotřební daně na tiché víno je likvidační pro celý sektor vinařství. Víno patří k historii a kultuře jižní Moravy. Kombinace zavedení spotřební daně z vína a zrušení takzvané zelené nafty je útok vlády, který poškodí zejména oblasti Hodonínska, Znojemska a Břeclavska. To jsou regiony, kde je už nyní vysoká nezaměstnanost," řekl jihomoravský hejtman a stínový ministr zemědělství Michal Hašek (ČSSD).

Témata:  Miroslav Kalousek daně

Aktuálně se děje

30. dubna 2024 10:43

MMF aktualizoval výhled. Německo bude těsně nad nulou. Rusko naopak poroste. Sankce evidentně selhaly

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu aktualizoval svoji prognózu a řekl nám, jaký očekává vývoj hlavních ekonomik světa. Nabídl obrázek, který ovšem není pěkný. Data ukazují, že Evropa se stává skanzenem. Budeme mít další slabý rok, kdy se budeme pohybovat těsně nad nulou, zatímco jiným se bude dařit lépe. Nůžky mezi námi a Ruskem se podle dat přivřou. Tak to ale přece být nemělo.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy