Rozčilený Stark se hádá s ECB: Krize ještě neskončila!

Bývalý hlavní ekonom Evropské centrální banky (ECB) Jürgen Stark kritizoval nové vedení ECB, když prohlásil, že krize v eurozóně ještě neskončila a potenciál inflace se zvětšil. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na rozhovor v pátečním vydání listu Handelsblatt.

reklama

Stark je mnohem pesimističtější ohledně situace eurozóny, než šéf ECB Mario Draghi. "Nejsme v normální situaci. Máme mimořádně volnou globální měnovou politiku a velmi expanzivní fiskální politiku ve většině vyspělých ekonomik, takže výsledkem takové konstelace může být změna inflačních očekávání," uvedl bývalý zástupce šéfa německé centrální banky Bundesbank a člen vedení ECB Stark v rozhovoru pro německý list Handelsblatt.

"Ještě jsme se nedostali z krize, ani z finanční krize ani z ekonomické krize a ani z krize veřejných financí," varoval dále.

Stark uvedl, že z ECB loni odešel proto, že banka v srpnu rozhodla o obnově nákupů státních dluhopisů.

Draghi přitom v rozhovoru pro německý deník Bild řekl, že nejhorší část dluhové krize v eurozóně skončila a ECB je připravena jednat, pokud se zvýší inflační rizika. Zároveň Draghi dodal, že dvě mimořádně operace ECB na podporu likvidity v podobě levných úvěrů pro komerční banky nepředstavují hrozbu pro inflaci.

Témata: krize | ECB

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky