Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co bude brexit znamenat pro studenty zahraničních jazykových škol?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Zdlouhavé vyjednávání britského parlamentu o podobě brexitu vyvolává řadu otázek a nejistot. Jednou ze skupin Čechů, kterých se odchod Velké Británie z EU dotkne, budou i studenti jazykových škol – přitom přibližně 70 % studentů, kteří se rozhodnou studovat angličtinu v zahraničí, míří právě do Velké Británie.

Na jaké změny se mohou zájemci o krátkodobé i dlouhodobé kurzy připravit, vysvětluje Kristýna Hrůšová ze společnosti Study.cz.

„Klienti se nás často ptají, co bude brexit pro studium v zahraničí znamenat. Minimálně zatím není důvod k panice.

Pokud Velká Británie s EU uzavře dohodu, žádné změny pro studenty až do konce roku 2020 nenastanou. Cestovat bude do té doby možné i nadále na občanský průkaz. Ani v případě, že Velká Británie odejde z EU bez dohody, se nebude nic měnit pro studenty krátkodobého studia (do 3 měsíců). Ke změnám však může dojít pro studenty, kteří budou chtít v Británii studovat déle než 3 měsíce. V takovém případě bude potřeba si zažádat o povolení European Leave to Remain, které jim umožní zůstat v zemi až 3 roky.

Na větší změny se potom musíme připravit od ledna 2021. Občané EU budou moci cestovat pouze s platným pasem a současně budou muset zažádat o elektronickou registraci ETA, která umožní vstup do Velké Británie a krátkodobé studium.“

Témata:  Brexit Velká Británie studenti

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 10:45

15. dubna 2024 11:26

Počasí přinese prudké ochlazení. Místy bude sněžit

V noci přejde přes naše území k východu studená fronta. Za ní k nám kolem tlakové níže nad Pobaltím bude proudit studený a vlhčí vzduch od severozápadu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Americký dolar USD, ilustrační fotografie

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.