Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nečas: Merkelová podpořila myšlenku na dokončení vnitřního trhu EU

Německá kancléřka vyjádřila podporu myšlenkám, které obsahuje dopis volající po dokončení vnitřního trhu Evropské unie a zvýšení konkurenceschopnosti EU. Po návratu z neformální večeře to v noci na pátek uvedl český premiér Petr Nečas (ODS), o fiskálním paktu podle něj řeč nebyla.

List podepsaný už 13 unijními státy je adresovaný předsedovi Evropské rady Hermanu van Rompuyovi a předsedovi Evropské komise Josému Manuelu Barrosovi. Pod iniciativou, která odešla do Bruselu v pondělí, jsou podpisy předsedů vlád České republiky, Estonska, Finska, Irska, Itálie, Lotyšska, Nizozemska, Polska, Slovenska, Španělska, Švédska a Velké Británie. Ve čtvrtek se k nim připojila také Malta. Dopis má před jednáním Evropské rady, které proběhne 1. a 2. března v Bruselu, apelovat na Barrosa a Rompuye, aby jimi řízené instituce vyvinuly větší úsilí pro přijetí a aplikaci opatření nezbytných pro úspěšné dokončení vnitřního trhu. Identifikuje přitom osm hlavních oblastí, ve kterých je podle podepsaných zemí nutné pokročit dále. Premiér Nečas připojil i další podrobnosti ke čtvrtečnímu setkání, které proběhlo na zámku Meseberg zhruba 70 kilometrů severně od Berlína. "Na schůzce s německou kancléřkou a s předsedy vlád Irska a Lotyšska jsme neformálně probírali naše představy o budoucí roli jednotlivých evropských institucí, modelech další evropské integrace a zmínili jsme i vývoj v eurozóně," uvedl předseda české vlády. "Vyjádřil jsem svůj názor, že je třeba, aby se Evropská unie vrátila k dokončování vnitřního trhu, který stagnuje. Zmínil jsem se také o nutnosti posílení demokratické legitimity rozhodování v Evropské unii, mimo jiné posilováním role Evropské rady, která ovšem musí fungovat lépe než doposud," zmínil Nečas. Mezi dalšími tématy byla budoucnost eurozóny a eura v následujícím desetiletí. "Zde jsem vyjádřil náš zájem na stabilizaci eurozóny. Euro nemůže přežít, pokud se eurozóna nestane skutečnou fiskální unií a unií konkurenceschopnosti," prohlásil šéf české vlády. "Současně je však třeba si přiznat, že tento vývoj výrazně promění její podstatu, a je proto legitimní vést celonárodní debatu o našem vztahu k euru a jeho přijetí za těchto nových podmínek, které mění obsah závazku z doby přistoupení k EU," dodal. Podle Nečase z diskuse přesto nevzešlo žádné společné prohlášení ani společný postoj. Fiskální pakt, k němuž se zatím Česká republika a Velká Británie jako jediné dvě unijní země odmítly připojit, podle něj nebyl hlavním důvodem schůzky a nikdo se o něm ani nezmínil.

Témata:  Petr Nečas Angela Merkelová

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 10:45

15. dubna 2024 11:26

Počasí přinese prudké ochlazení. Místy bude sněžit

V noci přejde přes naše území k východu studená fronta. Za ní k nám kolem tlakové níže nad Pobaltím bude proudit studený a vlhčí vzduch od severozápadu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Americký dolar USD, ilustrační fotografie

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.