Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nedostatek lidí drtí obchody a dopravce. Jak zvládnou předvánoční nápor?

Vánoce, ilustrační fotografie
Vánoce, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Nedostatek lidí je evergreenem letošního roku bez ohledu na obor nebo region. Obchody a dopravce teď čeká vypjaté předvánoční období. Mají šanci sehnat dostatek pracovníků, aby jej zvládli? Některé přepravní firmy už nyní avizují, že v předvánočním období se budou dodávky zpožďovat, právě kvůli nedostatku personálu.

V současné situaci, kdy je nezaměstnanost nejnižší za posledních 20 let, je nábor nových pracovníků opravdu problém. V říjnu nezaměstnanost opět klesla, a to na 2,8 %, takže v mnoha regionech je reálná nezaměstnanost nulová, pokud vezmeme v úvahu, že část lidí pracovat nemůže nebo nechce. Obchodníci a přepravní společnosti jsou tak ve složité situaci – již v průběhu roku řešili nedostatek výkonných zaměstnanců najímáním brigádníků nebo nabídkou částečných a netradičních úvazků. Přesto v době dovolených docházelo ke zpožděným dodávkám zboží do e-shopů a některé z nich uvažovaly o zřízení vlastní dopravy. V retailu se zase výrazně zvyšovaly mzdy a odčerpávali se tak lidé z výroby. Teď nás čeká vypjaté předvánoční období – mají obchodníci a dopravci šanci jej zvládnout?Vyřeší to brigádníci?

Již v loňském roce se v předvánočním období výrazně zvýšila nabídka míst na dohodu, tedy brigádnických míst v retailu a logistice. Obchody a dopravci lákali sezónní pracovníky výrazným zvýšením hodinových sazeb, někdy i nabídkou benefitů, která je obvyklá spíše u stálých zaměstnanců. Jaká je situace v letošním roce? Poprvé dochází k tomu, že po celý rok zaznamenáváme na Profesia.cz dvojciferný nárůst nabídky volných míst oproti stejnému období předcházejícího roku. Zájem o nabízená místa ale klesá. Ve třetím čtvrtletí se dostal na nejnižší hodnotu od roku 2012, pouhé tři reakce na nabídku v průměru.

Nabídka míst na dobu určitou je aktuálně výrazně orientovaná na tento segment. Na Profesia.cz například brigádnické pozice tvoří 46 % ze všech nabídek na pozici prodavač a 45 % pokladní. Nejvíce, a to celá čtvrtina, je na místa v Praze.

Scházejí především prodavači a skladníci

Do jisté míry je to dané i fluktuací lidí na těchto pozicích, ale nejvíce nabídek je pro prodavače a skladníky. V žebříčku nejnabízenějších pozic v retailu dále figurují pokladní, obchodní zástupci a odborní prodejci. Nejvíce reakcí je zase na manažerské a administrativní pozice – dominuje Key Account Manager a Account Manager, zástupce vedoucího, ale i obchodní zástupce.

V logistice kromě již zmíněných skladníků firmy nejčastěji hledají řidiče vysokozdvižných vozíků, logistiky a řidiče. Největší počet reakcí je na inzerované pozice expedient, kurýr, skladník a logistik.Největší podíl nabídek je v Praze a Středočeském kraji

Zajímavé je podívat se, jaký je podíl retailu a logistiky na celkovém počtu nabídek. Například místo práce Praha má 29 % nabídek z obchodu a 18 % nabídek z logistiky. V případě Prahy jde o největší podíl nabídek v retailu, v logistice ji předstihl jen Středočeský kraj s 19 %. Vysoký podíl nabídek z těchto segmentů má ještě Jihomoravský kraj, kde průměr zvyšuje Brno a okolí – v retailu 14 % a logistice 10 %.Mzdy rostly více než o 8 %

Růst mezd kopíroval trendy – v retailu oproti loňsku narostly mzdy o 8 % na průměrnou celkovou hodnotu (včetně odměn) 31 700 Kč, v logistice o 8,8 % na 26 800 Kč. Mzdy letos výrazně stouply zejména u profesí, kde firmy nejvíce postrádají zaměstnance – prodavačům, pokladním, skladníkům. I tak zůstávají tyto profese mezi nejhůře hodnocenými v těchto oborech.

Témata:  lidé obchody doprava Vánoce

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

17. dubna 2024 12:14

Za dobu našeho členství v EU vzrostlo bohatství průměrného Čecha o více než 40 procent

Od vstupu do Evropské unie (EU) nám vzrostl reálný HDP v přepočtu na obyvatele o více než 40 %, a to z 480 tisíc korun v roce 2004 na 675 tisíc korun v roce 2023. Průměrná spotřeba domácností vzrostla o 22 %, tedy z 248,5 tisíce korun v roce 2004 na 302 tisíc korun v roce 2023. Pokud by Česko nebylo součástí EU, dařilo by se nám ekonomicky hůře. HDP v přepočtu na obyvatele za loňský rok by bylo o pětinu nižší (o 130 tisíc korun) a spotřeba domácností by se snížila o třetinu (o 100 tisíc korun).

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.