Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dohoda o brexitu? Nejlepší způsob, jak může Británie opustit EU, tvrdí Hammond

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Předběžná dohoda o podmínkách odchodu Británie z Evropské unie, kterou sjednala britská premiérka Theresa Mayová, je nejlepším dostupným řešením pro britskou ekonomiku. Uvedl to dnes britský ministr financí Philip Hammond.

Mayová dorazí dnes odpoledne do Bruselu k posledním jednáním s představiteli institucí EU před mimořádným summitem k britskému odchodu z unie. Setkat se chce s šéfem Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem a následně s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem.

Podle Hammonda představuje sjednaná předběžná dohoda způsob, jak může Británie opustit EU s minimálními dopady na svou ekonomiku. "Jediná věc, která nyní brzdí naši ekonomiku, je nejistota ohledně našeho vztahu s Evropskou unií," uvedl ministr v rozhovoru s BBC. "Pokud bychom opustili EU bez dohody, nepochyboval bych o tom, že důsledky pro ekonomiku by byly velmi vážné," dodal.

Hrubý domácí produkt (HDP) Británie se ve třetím čtvrtletí zvýšil proti druhému kvartálu o 0,6 procenta. Dosáhl tak nejprudšího mezičtvrtletního růstu od roku 2016. Mezinárodní měnový fond (MMF) nicméně minulý týden varoval, že odchod z EU bez dosažení přechodné obchodní dohody by Británii ve srovnání se setrváním v EU připravil o zhruba šest procent HDP, tedy asi o čtyřletý hospodářský růst.

Britové se pro odchod své země z EU vyslovili v předloňském referendu. Hammond dnes upozornil, že pokud by Británie navzdory výsledku referenda setrvala v EU, mělo by to závažné dopady na britskou politickou scénu. "Naprosto by to podkopalo důvěru v politický systém a u velkého počtu lidí by to vyvolalo pocit zrady," prohlásil.

Témata:  Brexit Theresa Mayová EU Velká Británie

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy