Prodejci lákají na slevy. Dostanou pokuty za 14 milionů

Česká obchodní inspekce (ČOI) uložila ve 3. čtvrtletí prodejcům 418 pokut v celkové výši 13,7 milionu korun. Inspekce zjistila pochybení ve 47 procentech kontrol slevových akcí. To je téměř o šest procent více než za stejné období v roce 2017. Celkem provedla 1006 kontrol. ČOI to uvedla v tiskové zprávě.

Ilustrační fotografie
reklama

"Někteří obchodníci nadále klamou spotřebitele tím, že neuvádí deklarované avizované slevy nebo akční ceny nesprávně účtují. ČOI doporučuje spotřebitelům kontrolovat si zboží nabízené v akci, zda je cena po slevě také správně naúčtována u pokladny a případné nesrovnalosti ihned řešili," uvedl ředitel České obchodní inspekce Mojmír Bezecný.

Ve 175 případech prodávající neinformoval spotřebitele v souladu s cenovými předpisy o ceně prodávaných výrobků - často šlo o případy, kdy ceny byly uváděny před slevou, nikoli po slevě. Ve 160 případech prodávající nedodržel poctivost prodeje výrobků a služeb.

"Inspektoři ČOI se dokonce setkali s tím, že v některých provozovnách byla deklarována taková výše slev, která není uplatněna u žádného druhu zboží. Například stojan s oděvy, kde je uvedena výše slevy až 70 procent. Na stojanu jsou však oděvy zlevněné maximálně o 30 procent," dodal mluvčí inspekce Jiří Fröhlich.

Témata: ČOI | pokuty | slevy | obchody | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky