Lidé nejsou. Napětí na pracovním trhu pokračuje

I první pololetí provázelo napětí na trhu práce. Poptávka po pracovní síle nepolevovala a dostupné zdroje pracovní síly ji nedokázaly uspokojit. Pro podniky napříč všemi odvětvími to byla významná bariéra jejich dalšího růstu.

Ilustrační fotografie
reklama

„Počet pracujících dosáhl ve druhém čtvrtletí nového maxima 5,44 miliónu. Míra nezaměstnanosti se pohybovala blízko svého dna. Počet volných pracovních míst narostl do té míry, že převýšil množství registrovaných uchazečů o práci. Výsledkem těchto tlaků na trhu práce byl meziroční růst průměrné mzdy o 8,6 % v obou letošních kvartálech,“ konstatovala analytička ČSÚ Karolína Súkupová. Reálná kupní síla mezd se v prvním pololetí zvýšila o 6,4 %, což byl nejlepší výsledek za posledních patnáct let.

Meziroční tempo růstu HDP ve druhém čtvrtletí zpomalilo na 2,4 %. Negativně na tento výsledek působila hlavně změna zásob. Vliv zahraničního obchodu byl kladný, nicméně slabší než v předchozím roce. Čtvrtletní přírůstek HDP dosáhl 0,7 %. Z pohledu meziročního růstu se Česko zařadilo těsně nad průměr EU, který činil 2,2 %.

K růstu ekonomiky nejvýrazněji přispěla odvětví služeb, která profitovala hlavně z poptávky v dopravě a skladování. Klíčová byla také rostoucí spotřeba domácností. „Dařilo se informačním a komunikačním činnostem i finančnímu sektoru. Výrazný obrat zaznamenalo i díky zlepšení v čerpání prostředků z rozpočtu EU stavebnictví. Jeho meziroční růst hrubé přidané hodnoty o 5,3 % znamenal nejlepší pololetní výsledek od roku 2007. Naopak role zpracovatelského průmyslu tentokrát oslabila,“ doplnil analytik ČSÚ Jiří Kamenický.

Růst spotřebitelských cen se ve druhém čtvrtletí udržel nad úrovní 2 %. Ačkoliv zdražování potravin polevilo, ceny bydlení a energií se zvýšily o 2,6 %. Projevovaly se tak jednak dražší nájmy z bytů a imputované nájemné, jednak ceny energií, které letos začaly opět růst.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky