Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko stále vyniká vysokou zaměstnaností

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Česká republika je se svou vysokou zaměstnaností na třetí příčce v pořadí zemí Evropské unie. V prvním čtvrtletí u nás tato míra dosahovala 79,2 %.

Z hlediska zaměstnanosti osob ve věku 20 až 64 let je na tom nejlépe Švédsko a Německo, potvrzuje Ilona Mendlová z odboru statistiky trhu práce ČSÚ: „V prvním čtvrtletí byla míra zaměstnanosti ve Švédsku na úrovni 81,4 %. S odstupem skoro 24 procentních bodů skončilo na opačném konci žebříčku Řecko následované Itálií, Chorvatskem a Španělskem, kde nepracuje víc než třetina lidí v produktivním věku.“V prvním kvartálu byla průměrná míra zaměstnanosti v zemích Evropské unie 72,3 %. 75% hranici zaměstnanosti překročilo celkem deset států.

V rámci sousedních zemí mělo nejvyšší míru zaměstnanosti Německo (79,5 %). Rakousko dosáhlo 75,2 %. Slovensko se s mírou zaměstnanosti 71,9 % takřka vyrovnalo evropskému průměru. V Polsku byla celková zaměstnanost zhruba o 8 procentních bodů nižší než u nás.Největší mezičtvrtletní nárůst zaměstnaných osob zaznamenaly Rumunsko a Malta. Pokles se nejvýznamněji dotkl Estonska. V Česku se počet zaměstnaných zvýšil o 0,6 %.

Ve všech evropských zemích je míra zaměstnanosti mužů vyšší než míra zaměstnanosti žen.

Témata:  nezaměstnanost lidé práce

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy