Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kdy má člověk začít myslet na důchod? Vše o spoření a co je důležité

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Průměrný Čech stráví v důchodu čtvrtinu svého života. Další čtvrtinu jako dítě nebo student. Zbývá polovina, kdy si díky drobné a pravidelné úspoře či investování může zajistit svou budoucnost. Se spořením je proto dobré začít co nejdříve, zvlášť pokud se chce člověk ve stáří věnovat svým koníčkům či cestování. V ČSOB Penzijní společnosti si spoří i mladí lidé, ve věku do 35 let. Společnost spravuje prostředky více než 102 tisícům mladých klientů, kteří si v průměru odkládají 369 Kč měsíčně.

Pro udržení životního standardu i ve stáří není vhodné se spoléhat na stát, vlastní úspory se stávají nezbytností. Co nejdříve je tedy potřeba zvážit veškeré možnosti finančního zajištění ve stáří. Lidé o nich však začínají obvykle uvažovat až po třicítce, ideální by to bylo i dříve, třeba hned s ukončením studií. „Když by začal mladý člověk spořit rovnou při nástupu do prvního zaměstnání pravidelně 300 Kč, pak ho v důchodu při 4 procentním zúročení čeká 350 000 Kč,“ říká Marie Zemanová, generální ředitelka ČSOB Penzijní společnosti.

Co na to analytik?

Objem prostředků, které penzista bude potřebovat, závisí na očekávané délce dožití a na hloubce propadu příjmů. Lidé s vyššími příjmy budou na vlastní úspory odkázáni více než lidé s nižšími příjmy. „Za slušný důchod lze považovat částku, která odpovídá přibližně 85 procentům dosavadních životních nákladů. Tedy člověk, který odchází do důchodu, a jeho měsíční výdaje jsou 25 tisíc korun, potřebuje pro slušný důchod asi 21 tisíc korun," říká Petr Dufek, analytik ČSOB. „Výdaje domácností přitom každým rokem rostou, a tím se bude zvyšovat i částka potřebná pro život v penzi,“ doplňuje Petr Dufek.

Jak jsou na tom mladí se zabezpečením na stáří?

Dle nedávného průzkumu se mladí lidé mezi 25 až 35 lety chovají zodpovědně. Necelá třetina z dotazovaných si každý měsíc pravidelně odkládá na spořicí či investiční produkty více než 2 000 Kč. Žádné úspory nemá pouze čtvrtina dotázaných. „Potěšilo nás, že penzijní spoření má sjednáno dvě třetiny klientů a třetina si na něj odkládá více než 1 000 Kč měsíčně,“ komentuje výsledky průzkumu generální ředitelka ČSOB Penzijní společnosti Marie Zemanová. Necelá třetina respondentů si peníze plánuje vybrat skutečně až v důchodu. Za nejvhodnější investici považují mladí lidé jednoznačně nákup nemovitosti (71 %), dále pak spořicí produkty (12 %) a investice (12 %).

ČSOB Penzijní společnost se zaměřuje na mladé

Od ledna tohoto roku je možné založit penzijní spoření i pro děti. V ČSOB Penzijní společnosti bylo již uzavřeno 2 500 smluv. Nyní se společnost více zaměří na mladé lidi, a to díky přicházející kampani „Nespořím na penzi, spořím na život“. Kampaň cílí na mladší generaci, konkrétně na lidi ve věku 18 až 35 let a bude probíhat od října do konce listopadu. Kampaň bude k vidění v outdooru (CLV po celé republice), v onlinu (bannery) a na pobočkách (plakáty). „Cílem kampaně je ukázat mladším lidem, že produkt penzijního spoření je opravdu jednoduchý a nemusí být určen pouze na stáří,“ uzavírá Marie Zemanová.

Výhody penzijního spoření

Výši příspěvku můžete kdykoliv změnit podle svých možností. Vaše finanční situace se v průběhu života mění. Stejně tak můžete přizpůsobit výši svého spoření. Své spoření můžete ukončit už po dvou letech, přijdete ale o státní podporu. Od státu získáte až 4 560 Kč ročně na státních příspěvcích a úlevách. Neplatíte poplatky za uzavření nebo změnu smlouvy, vedení účtu, ani posílání výpisů. Budoucnost svých dětí můžete zabezpečit i penzijním spořením. Až třetinu úspor si může dítě vybrat v 18 letech. Po ukončení spoření si můžete veškeré peníze převést na svůj účet, nebo si je nechat pravidelně vyplácet. Záleží, co je vám pohodlnější.

Výnosy dosažené v minulosti nejsou spolehlivým ukazatelem budoucích výnosů. Hodnota majetku v účastnických fondech může stoupat i klesat, informace o rizicích spojených se spořením v účastnických fondech jsou uvedeny ve statutech fondů, které jsou k dispozici na www.csob-penze.cz. Tento materiál má pouze informační charakter.

Témata:  důchody důchodci lidé

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy