Zaměstnávání lidí se zdravotním postižením: Vláda firmám příspěvky nezvýší

Růst státních příspěvků zaměstnavatelům na plat lidí se zdravotním postižením vláda před zákonodárci nepodpoří, ale ani neodmítne. K novele skupiny poslanců, podle níž by mohly dosáhnout až 12.800 korun měsíčně místo nynějších 12.000 korun, se kabinet postaví ve Sněmovně neutrálně, schválil podle informací tiskového odboru úřadu vlády na svém dnešním jednání. Poslanci návrh zdůvodňují růstem minimální mzdy.

Ilustrační fotogrtafie
reklama

Vláda podle předběžného stanoviska měla upozornit zákonodárce, že ačkoli podpora zaměstnavatelům narostla až na loňských asi 6,8 miliardy korun, počet dlouhodobě nezaměstnaných postižených lidí se snižovat nedaří. V porovnání údajů z konce předloňského roku a konce loňska vzrostl podíl dlouhodobě nezaměstnaných lidí s handicapem zhruba ze čtvrtiny na třetinu, stojí v materiálu.

Na příspěvky má nárok zaměstnavatel, který na chráněných pracovních místech zaměstnává víc než polovinu lidí se zdravotním postižením z celkového počtu pracovníků. Zvýšení dotace má nahradit letošní růst minimální mzdy o 1150 korun na 13.350 korun.

Navrhovaný růst příspěvku odráží zvýšené náklady zaměstnavatelů na chráněném trhu práce a měl by odvrátit hrozbu snížení zaměstnanosti lidí se zdravotním postižením, uvedli předkladatelé z klubů ANO, Pirátů, KSČM, ČSSD, KDU-ČSL a STAN v čele se sociální demokratkou Alenou Gajdůškovou. Reálný dopad na státní rozpočet autoři odhadli na 336 milionů korun ročně.

Příspěvek až 12.000 korun měsíčně mohou zaměstnavatelé dostávat od loňska. Před tím činil nejvýše 9500 korun. V případě zaměstnávání zdravotně znevýhodněných lidí činí příspěvky na plat až 5000 korun a předloha jejich výši nemění.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky