Chcete znát platy nejmocnějších lidí na Zemi?

Americká televize CNN nedávno zveřejnila platy největších světových lídrů. Nechybí mezi nimi například americký prezident Barack Obama, ruský prezident Vladimir Putin nebo německá kancléřka Angela Merkelová.

Vladimír Putin
reklama

Ze žebříčku vyplývá, že američtí lídři jsou placeni ze všech nejlépe. Plat prezidenta Baracka Obamy se pohybuje ve výši 358 tisíc eur ročně (téměř 10 milionů korun. Měsíčně to v přepočtu vychází na téměř 30 tisíc eur, tedy asi 810 tisíc korun.

Oproti současným kandidátům na prezidenta to je ale jen zlomek. Hillary Clintonová a Donald Trump vydělali za loňský rok přes 9 a půl milionů eur (256 milionů korun), respektive 500 milionů eur (13 miliard korun).

Druhý nejvyšší plat má ze světových lídrů kanadský premiér Justin Trudeau, který si vydělá 233 tisíc eur ročně (zhruba 6 milionů korun). Za ním následuje německá kancléřka Angela Merkelová, která si ročně přijde na 217 tisíc eur (zhruba 5,8 milionu).

Nestřádá ani japonský premiér Shinzu Abé, který si také přijde na 217 tisíc eur ročně. V závěsu se drží jihoafrický prezident Jacob Zuma s platem 185 tisíc eur ročně (5 milionů korun). Francouzský prezident Francois Hollande si vydělá 177 tisíc eur (4,7 milionu) a britská premiérka Theresa May si přijde na 166 tisíc eur, tedy 4,5 milionu korun ročně.

Poměrně "malým" platem se může pochlubit Vladimir Putin. Ten si vydělá zhruba 123 tisíc eur ročně, tedy něco kolem tří milionů korun. Stále je na tom ale lépe než italský premiér Matteo Renzi, který si vydělá 108 tisíc eur ročně (2,9 milionů korun). Si Ťin-pching se také nemá čím chlubit, jeho plat činí 18 tisíc eur ročně (necelých půl milionu korun).

V porovnání s ním je na tom lépe například slovenský prezident Andrej Kiska s platem 110 tisíc eur ročně (3 miliony korun) a slovenský premiér Robert Fico s platem 57 tisíc eur ročně (1,5 milionu korun).

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky