O byty s předzahrádkou je velký zájem. I díky výhodným cenám

Rodinné byty s předzahrádkami velmi často zmizí z nabídky mezi prvními. Kombinace bydlení v bytě a vlastní zelené zahrádky totiž láká mnoho zájemců. Atraktivní je také jejich cena, protože je velmi často srovnatelná s cenou bytu s balkonem ve vyšším patře. Přitom byt s předzahrádkou nabízí neporovnatelně více venkovního prostoru. Central Group od roku 2010 prodal bezmála 750 takových bytů s průměrnou velikostí předzahrádky 70 m2. Největší zájem o tyto byty je v rodinných projektech v okrajových částech Prahy.

O byty s předzahrádkou je velký zájem
reklama

Poptávka po bytech s předzahrádkami je každoročně velmi vysoká. Tyto byty totiž dokáží téměř nahradit bydlení v rodinném domě bez nutnosti nákladné údržby. Podle statistik Central Group patří rodinné byty s předzahrádkami k jedněm z prvních, které se v nově postavených rezidenčních projektech vyprodají.

„Největší výhodou těchto bytů je komfort srovnatelný s bydlením v rodinném domě. Dostatek prostoru pro trávení volného času s rodinou a přáteli je nejčastějším důvodem, proč byty z nabídky velmi rychle zmizí,“ řekla Michaela Tomášková, výkonná ředitelka Central Group.

Jak vyplývá ze statistik, průměrná výměra předzahrádky v projektech Central Group je 70 m2. I z toho je patrné, že se jedná prakticky o prostor srovnatelný s podlahovou plochou středně velkého bytu. Mnohdy jsou ale předzahrádky daleko větší. Aktuálně největší předzahrádka v nabídce je v rodinném v projektu Letňanské zahrady. Přízemní byt 3+kk s podlahovou plochou 74 m2 zde disponuje předzahrádkou o velikosti bezmála 500 m2. Nejčastěji navrhují architekti předzahrádky u bytů 1+kk a 2+kk, největší jsou pak většinou u bytů 3+kk.

Ceny jsou srovnatelné s byty ve vyšších patrech

Zajímavý je také pohled do ceníku bytů. „Například u již zmíněného projektu Letňanské zahrady je u bytu s 50 metrovou předzahrádkou cena v podstatě stejná, jako u stejně velkého bytu ve vyšším patře. Ti, kteří touží po větším venkovním prostoru tak většinou nemusí sáhnout hlouběji do kapsy než ti, kteří preferují bydlení s výhledem,“ doplnila Tomášková.

Ze zkušeností Central Group také vyplývá, že investoři, kteří kupují byt za účelem následného pronájmu, volí většinou byty ve vyšších patrech. Naopak zájemci o vlastní bydlení s delší perspektivou a hlavně rodiny s dětmi preferují velmi často právě byty předzahrádkami. S ohledem na aktuální omezenou dostupnost vlastního bydlení jsou však i rodinné byty s předzahrádkami velmi dobrou investiční příležitostí a přítomnost prostoru navíc může být pro potenciálního nájemce klíčovým bonusem.

Soukromí, bezpečnost a údržba

Central Group u všech bytů s předzahrádkami automaticky instaluje bezpečností prvky, mezi které patří například příprava pro bezpečnostní venkovní rolety nebo elektronické zabezpečovací zařízení.

Na rozdíl od zahrad rodinných domů je údržba bytu s předzahrádkou velmi snadná. Ti, kteří si byt s předzahrádkou kupují, pak navíc činnosti související s údržbou přímo vítají. Sekání trávy či pěstování nejrůznějších rostlin je pro ně koníčkem a zároveň aktivním odpočinkem.

To je ostatně velmi dobře vidět u projektů, které jsou již několik let zabydleny. Předzahrádky jsou velmi aktivně využívány a některé vypadají po letech jakou malá botanická zahrada. Často mají posezení pod pergolou či jiným zastřešením a mnohdy jsou zde vidět nejrůznější okrasné dřeviny nebo živé ploty, které rovněž soukromí na předzahrádkách zvyšují. Předzahrádky tak výrazně přispívají ke kvalitě bydlení nejen jejich majitelů, ale také sousedů v okolí.

Témata: byty | bydlení | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky