Samostatnost Skotska by mohla pro zemi znamenat zkázu

Oznámení britské premiérky Theresy Mayové o tom, že brexit proběhne „tvrdou“ cestou, ve Skotsku vyvolal rostoucí podporu pro nezávislé Skotsko. Podle posledního průzkumu je asi polovina Skotů pro osamostatnění, polovina proti. Jak ale poukazuje skotská politička, rozluka s Londýnem by mohla pro zemi znamenat zkázu.

Edinburgh, Skotsko
reklama

List Herald Scotland s odvoláním na průzkum společnosti BMG uvádí, že po odečtení nerozhodných názorů se pro samostatnost Skotska vyslovilo 49 procent dotázaných, proti 51 procent. Podle lednového průzkumu by pro nezávislost hlasovalo 45,5 procenta Skotů, proti 54,5 procenta.

Skotský regionální parlament v úterý jasnou většinou hlasů odmítl záměr Mayové začít jednat s Evropskou unii o ukončení britského členství v EU, toto rozhodnutí je ale pouze symbolické a právně nezávazné.

„Proces brexitu je chaotický. Nejprve Theresa Mayová řekla, že by o něm neměl hlasovat Parlament, ale pak byla donucena k opaku. Dále řekla, že nebude publikovat bílou knihu o plánech odchodu z Evropské unie, ale zase byla nucena udělat opak. S každým dalším dnem je jasnější, že to vláda nemá pod kontrolou,“ uvádí k tomu Kezia Dugdaleová. skotská politička a šéfka druhé největší skotské strany – labouristů.

Ona sama podle svých slov výsledky referenda přijala – i když hlasovala opačně – a smířila se s odchodem z EU. Ke stejnému kroku vyzývá také své krajany. Hlavní bitva se teď podle ní svede o to, jak z toho všeho vytěžit to nejlepší pro zemi. I to je prý důvod, proč hlasovala proti plánům skotské vlády, uvedla v prohlášení na stránkách své strany.

„Brexit už se děje, ale neznamená to, že proběhne takovým způsobem, jaký Mayová navrhuje. Konzervativci hrozí, že způsobí ekonomický vandalismus naší zemi a my musíme bojovat,“ burcuje politička. „Ale jedna věc by pro naši ekonomiku byla větší zátěž než konzervativci navrhovaný brexit - bezohledný plán volající po nezávislosti.“

Její strana podle ní žádné referendum o nezávislosti nepodpoří – a to za žádných okolností. „Brexit bude pro Skotsko hrozný, ale nezávislost by byla úplná katastrofa. Naše veřejné finance jsou již nyní v problémech. Vládnoucí Skotská národní strana bude už tak provádět rozpočtu škrty ve výši téměř 170 milionů liber, což zasáhne místní služby, jako jsou školy a péče o seniory,“ varuje.

Pokud by ale Skotsko odešlo, musela by přijít „turboúsporná opatření“ ve výši téměř 15 miliard liber nad rámec těch škrtů, které skotská vláda provádí teď. „To by vystavilo životní šance příští generace Skotů nebezpečí a mělo by to závažné důsledky pro naše zdravotnictví, vyplácení důchodů a obranu v samostatném Skotsku. Být součástí Spojeného království znamená, že všechny tyto věci jsou chráněné,“ vysvětluje Dugdaleová.

Zůstat v Británii podle ní naopak zabezpečuje pracovní místa, pomáhá ekonomice a posiluje veřejné finance. „Ale stejně důležitý by byl dopad odchodu ze Spojeného království a dalšího referenda o nezávislosti na hluboké rozdělení společnosti. Všichni si pamatujeme, co se stalo minule - rodinné hádky, obtížné vztahy v práci a rozervané komunity,“ připomíná.

Skotsko je podle ní rozděleno již dost. „Nemůžeme si dovolit žádné další dělení, ale to je přesně to, co by další referendum o nezávislosti mohlo přinést. Většina lidí ve Skotsku hlasovala v referendech o EU i Skotsku pro spolupráci. Lidé vědí, že společně jsme silnější - jako národ a jako komunita v celé zemi. Takže místo toho se nacionalisté snaží využít Brexit jako výmluvu, aby si vynutili další referendum o nezávislosti, aby si udrželi svou práci,“ udeřila tvrdě.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky