FAZ: Německo zaplatilo za migranty loni obrovské peníze

Německé ministerstvo financí vyčíslilo, kolik federální vládu v roce 2016 stáli migranti a žadatelé o azyl. A tato suma je opravdu závratná. Informuje o tom list Frankfurter Allgemeiner Zeitung.

Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
reklama

Podle čísel ministerstva financí zaplatila vláda jen loni za migranty 21,7 miliardy eur. Další oficiální údaje zveřejněné v pátek ukazují, že 9,3 miliardy eur putovaly na účty jednotlivých zemí a obcí na financování životních nákladů spojených s více než milionem nově příchozích z roku 2015.

Země také zaplatila 7,1 miliard eur za zahraniční pomoc, 1,4 miliardy eur na příjem, registraci a ubytování migrantů a 2,1 miliardy na integrační služby.

Navzdory značným výdajům na migranty Frankfurter Allgemeine Zeitung připomíná, že se federální vládě podařilo udržet rozpočtový přebytek třetí rok v řadě. Šéf Německého institutu pro ekonomický výzkum listu řekl, že příliv lidí ze třetího světa přináší tamnímu hospodářství také výhody.

Ferdinand Fichtner popsal vynaložených 20 miliard eur jako „obrovský stimulační balíček" a uvedl, že peníze vynaložené na jídlo pro migranty spolu s náklady na jejich ubytování proudí přímo do německého hospodářství. „Týká se to 90 procent výdajů," uvedl.

Balíček v celkové hodnotě 9,3 miliardy eur pak v loňském roce federální vláda poskytla zemským vládám a obcím, tato částka ale zdaleka nepokryla jejich náklady. Místní vlády už v květnu uvedly, že očekávají , že budou potřebovat asi 21 miliard eur ročně na náklady spojené se životem migrantů. Do roku 2020 by tato částka měla vzrůst až na 30 miliard.

V srpnu také bylo oznámeno, že je třeba výrazně posílit zemi v oblasti bezpečnosti. Podle předpokladů bude třeba najmout dalších 20 tisíc nových policistů, což bude daňové poplatníky ročně stát dalšího 1,3 miliardy eur. Toto číslo by se v průběhu dalších let také mělo zvyšovat.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky