Jak zlepšit parkování v Praze? Krnáčová plánuje změny

Pokud se v Praze nezačne urychleně řešit situace s parkováním, čeká ji totální kolaps. Tvrdí to starostové městských částí, jejichž obyvatelé nemají kde zaparkovat, přestože tam byl zaveden parkovací systém.

Ilustrační fotografie
reklama

Modré zóny přinesly částečnou úlevu, ale vzhledem k nárůstu počtu aut, je kapacita nedostačující. Městské části si stěžují, že magistrát je při řešení této palčivé otázky nechal, ať si poradí samy. Současný stav ale samozřejmě nejvíc trápí řidiče.

"Nic nám to nepřináší, to je spíš k vzteku, já bych parkovací zóny v Praze zrušil," rozčiloval se muž, kterého v anketě oslovil štáb TV Nova. "Já si myslím, že je to lumpárna," reagoval další řidič a obyvatel Prahy 7.

Rezidenční zóny jim prý přinesly úlevu jen na chvíli po jejich zavedení. Po pár měsících je vše při starém - opět nemají kde parkovat. "Auta přibývají mnohem rychleji než parkovací místa. Nedá se to řešit, domy jsou příliš velké a prostoru na ulicích je příliš málo," uvedl starosta Prahy 7 Jan Čižinský.

Podle starostů Pražanům ani návštěvníkům hlavního města s parkováním roky nikdo nepomáhal. Přitom se zdá, že všichni vědí, co se dělat má, ale nedělá. "Opatření musí být koncepční, dlouhodobá a pro celou Prahu. Proto se toho musí chopit magistrát," myslí si starosta Prahy 5 Radek Klíma.

Primátorka na opakované výzvy televize Nova, aby se k situaci vyjádřila, zareagovala až dnes. "Bohužel tady deset let naši předchůdci nepostavili ani jedno záchytné parkoviště, to je i důkaz toho, že se tady nic nedělo," prohlásila primátorka Adriana Krnáčová.

"Výstavba parkovacích míst, zón, garáží, parkovacích domů, a to nejenom na kraji prahy, ale i v centrech," oponuje zastupitel Patrik Nacher. Miliony korun z parkovacích míst zatím nikde vidět nejsou.

Starostové ale tvrdí něco jiného. "Jdou do revitalizace infrastruktury na Praze 6. A když je možné někde vystavět parkovací kapacity, tak budou použity," tvrdí Ondřej Kolář, starosta Prahy 6. Magistrát slibuje pomoc napříč metropolí. Ta ale může trvat měsíce nebo dokonce roky.

Primátorka Adriana Krnáčová vidí budoucnost a zlepšení situace s parkováním v tom, že lidé budou více používat MHD, která je podle ní v Praze velice kvalitní. Lidé pak prý nebudou muset mít tolik aut a auta se do ulic vejdou. Navíc to bude mít podle Krnáčové pozitivní vliv na životní prostředí.

Pro ty, co do metropole přijíždějí, slíbila, že se budou stavět nové parkovací domy na Černém Mostě, Zličíně. Kolem Běchovic by mělo vzniknout velké parkoviště. Co se týká širšího centra metropole, v Praze 7 se chystá výstavba parkoviště pod Výstavištěm. U některých pozemků ale ještě ani nejsou vyřešeny vlastnické vztahy.

Témata: modrá zóna | Praha

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky