Lidé žalují magistrát: Modré zóny problém s parkováním neřeší, ale pouze vydělávají

Desítky lidí se připojují k hromadné žalobě kvůli placeným parkovacím zónám. Systém je prý nezákonný, protože je primárně zaměřený na vybírání peněz a ne na řešení dopravního problému. Praha už vybrala přes 40 milionů korun, zatím ale netuší, jaké bude mít výdaje. S firmami, které zajišťují provoz celého systému, má totiž jen rámcové smlouvy.

Ilustrační fotografie
reklama

Placené parkovací zóny jsou nezákonné a protiústavní. Alespoň podle desítek lidí, kteří se připojují k hromadné žalobě na pražský magistrát. "Ta zóna má sloužit k nějakému dopravnímu účelu, ale místo toho slouží k vydělávání," vysvětlil právník Ondřej Pecák.

Právě na nepřiměřené ceny si lidé často stěžují. Městské části už na parkovacích kartách vybraly přes 40 milionů korun. "Získané finanční prostředky z tohoto projektu budou po očištění od nezbytných provozních nákladů rozděleny rovným dílem mezi magistrát a naši městskou část," popsal tiskový mluvčí pro Prahu 6 Martin Churavý.

Jenže právě ty nezbytné provozní náklady není nikdo schopen vyčíslit. "Aktuálně je na tuto otázku složité odpovědět, předpokládáme, že to bude známo na začátku příštího roku," uvedl tiskový mluvčí Magistrátu Hlavního města Prahy Vít Hofman.

Přitom jde o projekt za minimálně půl miliardy korun a na zastupitelstvu bylo prý téma parkovacích zón tabu. "My jsme jako opozice žádali už třikrát, aby byly probírany, nikdy se na program nedostaly," komentoval celou situaci předseda pražské ODS Filip Humplík.

Neznámé provozní náklady si bude účtovat zejména firma Eltodo, která provozuje auta kontrolující oprávněnost parkování v zónách i automaty. I když jsou tyto nové parkovací automaty v provozu teprve tři týdny, lidé už si stěžují, že s nimi bývají potíže.

Přestože by problém s modrými zónami měli řešit hlavně starostové městských části Prahy 5 a 6, parkování na modré řeší už i poslanci. Mnozí celou situaci kritizují a slibují, že se s modrým problémem začne brzy něco dělat.

Starostové městských částí 5 a 6 jsou oba z TOP 09. Podle předsedy jejich strany za to může magistrát. Ten se ale brání. Odpovědnost za chaos, který kolem modrých zón vznikl, si tak přehazují mezi sebou magistrát a městské části, rezidenti jen kroutí hlavou a nejsou jediní. 

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky