Česko stále trpí suchem. Ministerstvo má plán

Přestože v posledních dnech hodně prší a na některých řekách byl před pár dny dokonce vyhlášen povodňový stupeň, obecně je u nás vody málo. A to zejména na východě Čech a na Moravě. Pomoci s pitnou vodou by ale mohly stovky nových studní a vrtů. Ministerstvo životního prostředí totiž spustilo dotační program, ve kterém je 300 milionů korun.

Sucho, ilustrační fotografie
reklama

Sucho. Patrně největší strašák, který obchází Česko a bude nás strašit nejspíš i v následujících letech. I první měsíc letošního léta ukazuje, že situace s vodou je v některých regionech velmi špatná a stavy podzemní vody jsou nižší než v loni.

Obcím chce pomoci ministerstvo životního prostředí. "Dneska jsou už desítky, možná stovky, které mají problém s dostatek pitné vody pro své občany a jsou to většinou menší projekty - třeba vytvoření nových vrtů nebo prohloubení stávajících vrtů nebo studní," uvedl ministr Richard Brabec.

O peníze mohou obce žádat až do června příštího roku. Dotační program, ale skončit může dřív, protože funguje na systému, kdo dřív žádá, dřív vrtá. Ministerstvo odhaduje, že peníze by mohly vyjít na projekty až tří set obcí. Jejich starostové mohou dostat až tři miliony korun.

"Tam, kde existuje v tuto chvíli už akutní nedostatek pitné vody, ať už se to týká množství nebo kvality, tak tam nabízíme dotaci 80 procent. Vlastní realizace může probíhat měsíc či dva měsíce od podání žádosti," upřesnil ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Valdman.

Na dotační program se ale snáší i kritika. Například z obce Vyšní Lhoty na Frýdeckomístecku. Ta má dlouhodobě problémy s nedostatkem pitné vody. Projekt připravený, ale podmínky výzvy splnit nemůže.

"Největší problém se suchem v tuhle chvíli mají podhorské obce z rozptýlenou venkovskou zástavbou a ty bohužel podmínky vypsané výzvy nejsou schopny splnit," sdělila starostka Vyšních Lhot Dana Nováková.

O tom, že by dotace na studny a vrty mohli získat i majitelé rodinných domů nebo statků, ministerstvo neuvažuje.

Témata: sucho | počasí

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky