Kalousek varuje: Generální ředitel státní služby by byl nejmocnější člověk ve státě...

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek se vrátil z dovolené a hned začal vyjednávat o zákonu o státní službě. V pondělí se sešel s Bohuslavem Sobotkou, aby si vyjasnili sporné body. Shodli jsme se na několika věcech, ale s postem generálního ředitele nesouhlasíme, i kdyby ho mohla vybrat opozice, říká po jednání Kalousek.

Miroslav Kalousek
reklama

Podle místopředsedy TOP 09 byla schůzka přínosná. „Oba dva jsme se snažili navzájem ne snad souhlasit, ale navzájem pochopit své argumenty, to je vždycky důležité," uvedl Kalousek pro Radiožurnál. V jednom bodu se ale opoziční politik s premiérem Sobotkou neshodl ani teď. Podle bývalého ministra financí je systém nastavený tak, že bude nepropustný pro odborníky zvenčí.

„Prostě je najmenován generální ředitel s obrovskými pravomocemi, ten jmenuje státní tajemníky na jednotlivých ministerstvech, po uplynutí funkčního období nový generální ředitel může být jmenován pouze z těchto generálním ředitelem jmenovaných státních tajemníků a takto kaskádovitě to jde až do funkcí vedoucích oddělení," zopakoval postoj opozice Kalousek.

Problémem prý také je to, že generální ředitel by byl de facto nejmocnější postavou ve státě, aniž by byl kýmkoliv zvolen. „Já nemám nic proti, naopak si to přejeme všichni, nestrannou, objektivní, profesionální, efektivní státní správu, ale to vůbec neznamená, že to může být státní správa nezávislá," myslí si politik a dodává, že takový systém by naprosto popřel demokratický systém a princip voleb.

Přesto Kalousek generální ředitelství považuje pouze za špičku ledovce. „Pokud se nezmění koncept, my nepřipustíme, aby tento zákon byl schválen, máme na to dostatek sil," říká rázně poslanec TOP 09. Obstrukce proto na rozdíl od aféry s opakovaným hlasováním z minulého týdne považuje za adekvátní. „To, co děláme my, je legitimní postup v rámci schválených zákonů," hájí jednání opozice Kalousek.

Politik ale oceňuje přístup premiéra Sobotky k celému vyjednávání. „Já si myslím, že jak na straně koalice, alespoň u pana premiéra jsem to cítil, je snaha najít model služebního zákona, pro který by mohla hlasovat Poslanecká sněmovna napříč spektrem, to je velmi důležité," vítá kroky vládní koalice místopředseda TOP 09.

Kalousek by uvítal, aby zákon schválen širokou většinou, aby byl stabilní a zajistil profesionalitu veřejné služby. „I kdyby si vládní koalice prohlasovala pro nás nepřijatelný služební zákon, tak je to samozřejmě obrovské téma příštích voleb a my uděláme při první příležitosti všechno proto, abychom ho změnili, to určitě není nic dobrého," dodal rázně poslanec.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky