Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odbory varují před gigantem Amazon: Pozor na otrokářské praktiky

Odbory varují před gigantem Amazon: Pozor na otrokářské praktiky

Foto: Pixmac

Zatímco politici tlačí na samosprávy, aby umožnily výstavbu logistického centra zásilkového gigantu Amazon, odbory mírní nadšení z příchodu miliardové investice. Upozorňují na velmi tvrdé praktiky vůči zaměstnancům.

Česko je velmi blízko investici v řádech miliard korun od americké firmy Amazon. Ta chce postavit dva sklady v Dobrovízi u Prahy a v Brně. To by vytvořilo velké množství pracovních míst a není divu, že se vláda snaží výstavbu podpořit i přes odpor tamních obyvatel.

Odbory ale rozjíždějí kampaň, ve které upozorňují na tvrdé praktiky amerických zaměstnavatelů. "Jde o frontální informační kampaň z naší strany tak, aby se nestalo, co je známo o Amazonu v evropských zemích, kde působí," řekl Právu Josef Středula, který veden odborářský svaz KOVO. Tvrdí, že některé praktiky vůči zaměstnancům se dají označit za otrokářské.

Nedávno se objevil kritický článek k investici Amazonu v odborářském časopisu Sondy Revue. "Je všeobecně známo, že Amazon je pověstný drsnými pracovními podmínkami a asi právě proto i silnou averzí k odborům. Odborová centrála ČMKOS a Odborový svaz obchodu mají od svých kolegů z Německa, Velké Británie i USA podrobné informace o praktikách, které v Amazonu panují," píše se v textu, ve kterém je Amazon překřtěn na Dramazon.

Témata:  Amazon

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:22

30. dubna 2024 10:43

MMF aktualizoval výhled. Německo bude těsně nad nulou. Rusko naopak poroste. Sankce evidentně selhaly

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu aktualizoval svoji prognózu a řekl nám, jaký očekává vývoj hlavních ekonomik světa. Nabídl obrázek, který ovšem není pěkný. Data ukazují, že Evropa se stává skanzenem. Budeme mít další slabý rok, kdy se budeme pohybovat těsně nad nulou, zatímco jiným se bude dařit lépe. Nůžky mezi námi a Ruskem se podle dat přivřou. Tak to ale přece být nemělo.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy