Bouře nad Londýnem: Tohle všechno hrozí Britům. Brexit bez dohody, odklad nebo druhé referendum?

Další možné scénáře brexitového vývoje (britský parlament dnes schválil návrh vlády na krátký jednorázový odklad brexitu):

Brexit
reklama

- Brexit bez dohody

Přestože britská Dolní sněmovna schválila ve středu poslanecký návrh vylučující brexit bez dohody za všech okolností, podle britského tisku není v moci vlády zabránit neřízenému brexitu a jsou očekávány vlny ministerských demisí. Sněmovna již brexitovou dohodu dvakrát odmítla. Premiérka Theresa Mayová po výsledku hlasování o vyloučení brexitu bez dohody řekla, že není vyřešen zásadní problém, tedy že pokud poslanci chtějí vyloučit brexit bez dohody, musí hlasovat pro dohodu. Stejný názor má i Evropská komise, která vzkázala, že k vyloučení možnosti brexitu bez dohody nestačí hlasovat proti, ale je třeba podpořit dohodu.

 - Brexit s dohodou

V britských médiích se množí spekulace, že Mayová předloží Dolní sněmovně svou brexitovou dohodu k hlasování potřetí, a to do 20. března. Tento termín předpokládá i vládní návrh, který dnes britští poslanci schválili. Severoirská Demokratická unionistická strana (DUP) poté, co dvakrát dohodu odmítla, by ji mohla podle BBC tentokrát podpořit. Podle BBC by se Mayové mohlo podařit přesvědčit i některé konzervativce.

- Odložení brexitu

Premiérka Mayová 26. února poprvé připustila, že Británie může požádat o krátký odklad termínu odchodu země z EU, a dnes britský parlament schválil návrh vlády na krátký jednorázový odklad brexitu. Kabinet chce o odložení termínu z 29. března na 30. června požádat Brusel v případě, že britský parlament do 20. března brexitovou dohodu schválí.

O případný odklad termínu brexitu stanoveného článkem 50 Lisabonské smlouvy musí Británie požádat ostatní členské státy EU. Jejich zástupci se sejdou na summitu v Bruselu 21. a 22. března. Zda by unie takový odklad schválila není jisté, předseda Evropské rady Donald Tusk však dnes oznámil, že by prezidenty a premiéry sedmadvacítky vyzval, aby odklad umožnili.

Podle šéfa EK Jeana-Claudea Junckera pokud ale Británie požádá o odklad data odchodu, bude muset opustit unii před volbami do Evropského parlamentu vypsanými na 23. až 26. května. "Pokud Spojené království do té doby Evropskou unii neopustí, bude pro ně právně závazné uspořádání těchto voleb (do EP)," uvedl Juncker.

- Druhé britské referendum o EU

Vyžadovalo by odložení brexitu, neboť na jeho uspořádání už není do 29. března dost času. Vláda Mayové další plebiscit několikrát vyloučila. Vypsání dalšího plebiscitu by museli schválit poslanci a v současné době takový scénář podporu většiny v Dolní sněmovně nemá. Britští labouristé ale 25. února překvapivě oznámili, že jsou připraveni podpořit snahy o uspořádání druhého referenda o brexitu, pokud parlament odmítne jejich alternativní plán týkající se odchodu země z Evropské unie. Parlament plán labouristů odmítl 27. února. Mayová ve středu jako možné řešení současného patu zmínila vypsání druhého referenda, což by podle ní ale znamenalo, že Británie nakonec z Evropské unie nevystoupí. Dnes ale britští poslanci neschválili dodatek k vládnímu návrhu, který kabinet vyzýval k odložení termínu vystoupení Británie z Evropské unie za účelem vypsání nového referenda.

- Mayová se pokusí s Evropskou unií dohodu vyjednat znovu

Takový vývoj je nepravděpodobný, neboť Brusel dal opakovaně najevo, že opětovně jednat o dokumentu nehodlá. Mayové se sice podařilo dojednat ústupek ohledně takzvané irské pojistky, která je hlavním sporným bodem brexitové dohody, kritiky dohody to ale neuspokojilo. Předseda labouristů Jeremy Corbyn v úterý po druhém odmítnutí brexitové dohody parlamentem avizoval, že hodlá opět předložit Dolní sněmovně k hlasování brexitový návrh své strany, který je podle něj alternativou, jež by mohla v parlamentu najít podporu většiny. Obsahem labouristického návrhu je podle něj "vyjednaná celní unie, přístup na trh a ochrana práv".

- Předčasné volby

I sama Mayová může dojít k závěru, že předčasné volby by byly nejlepším řešením současné situace. Pokud by s takovým návrhem přišla, musely by jej schválit dvě třetiny poslanců Dolní sněmovny. Volby by se mohly konat nejdříve za 25 pracovních dní. Zatím Mayová toto řešení vylučuje, lídr opozice Corbyn nové volby opakovaně požaduje. Také část britského tisku považuje předčasné volby za nejpravděpodobnější variantu.

- Žádný brexit

Soud EU v prosinci potvrdil, že Británie může jednostranně stáhnout svůj záměr odejít z EU. Současná vláda je ale pevně odhodlána dotáhnout brexit do konce, takže takovému kroku by zřejmě musela předcházet změna kabinetu nebo nové britské referendum o EU.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky