Brexit bez dohody je reálnější každým dnem

Odchod Británie z Evropské unie bez dohody s tímto společenstvím se přibližuje každým dnem a Londýn neumí říct, co v souvislosti s brexitem chce, řekl dnes slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák. Uvedl také, že není důvod otevírat dojednanou dohodu o brexitu, který je plánován na 29. března.

Ilustrační fotografie
reklama

"Vzhledem k tomu, že v britském parlamentu není většina ke schválení dohody, tak každým dnem je možnost odchodu Británie bez dohody reálnější. Nebude to drama, nebude panika, netřeba bít na poplach. Zároveň bychom si lhali, že naši občané nepocítí nepohodlí," uvedl Lajčák na tiskové konferenci po jednání slovenské vlády, která uložila úřadům připravit více než dvě desítky opatření pro případ brexitu bez dohody.

Původně dojednaná brexitová dohoda, k jejímž změnám v úterý vyzvali britští poslanci premiérku Theresu Mayovou, je podle Lajčáka nejlepší možná. Lajčák také připomenul, že evropská sedmadvacítka nevidí důvod k otevření dohody. "I (úterní) rozprava v britském parlamentu ukázala, že Británie zatím umí říct, co nechce, ale neumí říct, co chce," řekl Lajčák.

Bratislava se připravuje na možnost vystoupení Británie bez dohody. "Nemůžeme si namlouvat, že všechno zůstane tak, jak tomu bylo. Věci se zhorší v mnoha oblastech," řekl šéf slovenské diplomacie.

Slovenská vláda v souladu s dřívějším příslibem Londýna zachovat práva občanům EU, jež žijí v Británii k datu brexitu, chystá reciproční krok vůči Britům na Slovensku.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky