Zdá se vám maso v Česku drahé? To jste ještě neviděli, kolik za něj platí jinde

Pokaždé, když vyjedeme do zahraničí, máme tendenci přepočítávat tamní ceny na koruny a porovnávat je s těmi tuzemskými. Astronomická se nám pak může zdát například cena hovězího masa ve Švýcarsku, kde lidé za kilogram masa z kýty zaplatí téměř 50 dolarů (asi 1100 korun). Nenechte se ale těmito astronomickými cenami zmást, píše server Bloomberg.

Ilustrační fotografie
reklama

Částka za hovězí maso je ve Švýcarsku asi o 150 procent větší, než je světový průměr, uznává server. Zároveň ale dodává, že je třeba uvědomit si, že tuto cenu platí místní obyvatelé a že i nekvalifikovanému pracovníkovi stačí asi 3,1 hodiny práce, aby si mohl tuto částku dovolit zaplatit.

Takže jakkoliv se tato cena může zdát v českých očích vysoká pravdou je, že Češi „platí" za stejné hovězí ještě víc. Nevěříte? Počítejte s námi. Podle organizace Caterwings stojí kilogram hovězí kýty v České republice necelých 10 dolarů, průměrný český zaměstnanec ale musí pracovat 5,1 hodiny, aby si ji mohl dovolit.

Tyto údaje pocházejí z Indexu ceny masa 2017, který zpracovala skupina Caterwings. Ta srovnala náklady na hovězí maso, ryby, kuřecí maso, vepřové maso a jehněčí v největších městech každé země a porovnala je s minimální mzdou, aby určila cenovou dostupnost jednotlivých druhů masa. V zemích, kde neexistuje minimální mzda, používala průměrnou mzdu pro nekvalifikované pracovníky.

„Ukazuje se, že Švýcarsko má nejvyšší ceny masa, zatímco Ukrajina má nejnižší cenu," cituje Bloomberg ze zprávy Caterwings. Navzdory nízkým cenám v některých zemích musí tamní lidé s minimální mzdou pracovat poměrně dlouhou dobu, aby si mohli koupit kus masa, zatímco třeba v Norové musejí pracovat méně než 1 hodinu při minimální mzdě, aby si to mohli dovolit stejný kus masa. A například v Indonésii musí lidé pracovat 23,6 hodin, aby si koupili stejné kilo hovězího masa jako ve Švýcarsku, i když v Indonésii stojí jen 9,01 dolarů. Nákup kilo kuřecích prsou v Indonésii vyjde na 7,3 hodiny práce.

A kolik za maso v přepočtu za práci zaplatí Češi? Například u ceny vepřového se situace v Česku a ve Švýcarsku poměrně vyrovnává. Švýcar musí na kilo čerstvého vepřového pracovat přesně dvě hodiny, Čech 2,8 hodiny. Drahé je pak ale u nás maso rybí. Z průměrné ceny bílého masa, lososovitého masa a krevet výzkumníkům vyšlo, že Češi musí pracovat na jeden kilogram ryby sedm hodin.

Nejméně se pak Češi napracují na maso kuřecí, které stojí asi 6 dolarů a v přepočtu na práci pak asi 1,8 hodiny. Švýcaři za něj sice zaplatí 27 dolarů, v přepočtu je to ale jen 1,4 hodiny práce.

Pro srovnání - na Slovensku lidé na kilo hovězího musejí pracovat 5,8 hodiny, na kuřecí maso 1,6 hodiny, na ryby 7,8 hodiny a na vepřové asi 2,8 hodiny. V Rusku je to pak 21,8 hodin na hovězí, 6,9 hodin na kuřecí, 40 hodin na rybí a 18 hodin na vepřové maso. A v sousedním Německu je to 2,2 hodiny na hovězí, 0,6 hodiny na kuřecí, 2 hodiny na rybí a 1,2 dolarů na vepřové maso. 

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky