Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Neplatí vám partner na dítě? Stát vám přispěje několik tisíc korun

Děti, ilustrační fotografie
Děti, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Pokud vám partner nepřispívá na dítě, mohl by to místo něj udělat stát. Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová v minulém týdnu předložila vládě návrh o tzv. zálohovém výživném. Alimenty by po neplatiči potom stát sám vymáhal.

"V České republice žije více než půl milionu neúplných rodin, velkou většinu z nich tvoří maminky, jejichž situace je často tristní, a to nejčastěji velkou měrou kvůli neplacení výživného ze strany druhého rodiče. Když k tomu přičteme často ztížené možnosti uplatnění na trhu práce a další komplikace, je tato skupina občanů jednou z nejohroženějších pádem do chudoby a sociálním vyloučením," tvrdí Marksová.

Na ministerstvu proto vznikl návrh, který by měl samoživitelkám s dětmi těžkou situaci ulehčit. Záměr zákona o zálohovém výživném je zakotven i v koaličním prohlášení vlády. Podobné opatření funguje už v 19 evropských zemích. "I já vyznávám princip, že stát by se měl umět postarat o děti, které jsou ve složité životní situaci," říká ministryně.

Nárok na alimenty od státu by měly děti, které žijí v domácnostech, jejichž měsíční příjem nepřevyšuje 2,7násobek životního minima. Alimenty by se proplácely do výše 1,2 násobku životního minima dítěte. Výživné pro děti do 6 let by podle aktuálního životního minima dosahovalo maximální výše 2088 Kč, od 15 let 2568 Kč a do 26 let 2940 Kč měsíčně.

Výživné by vyplácel úřad práce, po neplatiči by původní alimenty poté vymáhal stát. Nepočítá ale s tím, že by se mu podařilo dostat celou částku. Pokud by od neplatiče získal alespoň deset procent z výše původních alimentů, státní kasu by zálohové výživné vyšlo ročně asi na 737 milionů korun. Návrh teď bude projednávat vláda.

Témata:  Alimenty děti

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy