Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Úroky stoupají vzhůru. Zájem o hypoteční úvěry klesl, přesto bude letošní rok nejspíše rekordní

Růst úrokových sazeb
Růst úrokových sazeb
Foto: usetreno.cz

Komerční sdělení - Loni se úrokové sazby hypoték pohybovaly na historickém minimu. To ovšem nemělo moc dlouhého trvání. Ještě na sklonku roku 2016 přistoupily první banky k citelnému navýšení a finanční odborníci shodně predikovali, že tento trend bude pokračovat i v budoucnu. Lidé proto začali panikařit. Zájem o hypotéky byl enormní až do září 2017. Za tu dobu se průměrná hodnota úroku vyšplhala z 1,8 procent na 2,4. Bude hůř?

Ceny nemovitostí se pohybují v nebeských výšinách, úrokové sazby stoupají, ptáte se, co horšího může přijít? Novela zákona o České národní bance (ČNB). Právě ta by spotřebitelům cestu za získáním hypotéky a tudíž i vlastního bydlení značně znesnadnit, nebo dokonce zcela znemožnit. Projednávat ji bude ale až nová vláda a parlament. Jestli tedy nějaká, vzhledem k výsledkům letošních voleb, v nejbližší době vznikne.

Čeho konkrétně se bát?  

ČNB chce mít větší vliv na to, kdo na hypotéku dosáhne, proto chce omezit její výši ve vztahu k příjmu. Konkrétně by centrální banka chtěla zavést povinné posuzování podle parametru DTI (debt to income = poměr výše celkového zadlužení klienta včetně žádané hypotéky a čistého ročního příjmu) a parametru DSTI (debt service to income = poměr celkové měsíční splátky všech klientových závazků včetně splátky požadované hypotéky k čistému měsíčnímu příjmu).

Pokud plánujte pořízení vlastního bydlení, neotálejte

S ohledem na stoupající ceny nemovitostí, podle údajů evropského statistického úřadu Eurostat v Česku v prvním čtvrtletí meziročně vyletěly téměř o 13 procent, a úrokových sazeb by se vám vyčkávací taktika nemusela vyplatit. ČNB se navíc jen tak nehodlá vzdát, větších pravomocí se zajisté bude dovolávat i v dalším volebním období.

Pokud tedy přemýšlíte o realizaci svého snu o vlastním domově, začněte konat co nejrychleji. Se vším vám pomůže hypoteční kalkulačka, které vám během pár minut srovná nabídky na trhu a najde tu nejvýhodnější. Ušetříte si tak obcházení jednotlivých bank.

Nekoukejte ale pouze na úrokovou sazbou, zohledňujte také další parametry. Jedním z velmi důležitých je například výše RPSN. Pod touto tajemnou zkratkou se totiž ukrývají všechny náklady spojené s úvěrem. Paradoxně vás totiž může hypotéka s nižším úrokem nakonec vyjít hůř než ta s vyšším.

Už hypotéku máte? „Rezervujte“ si úrokovou sazbu

Mnoha spotřebitelům, kteří už hypoteční úvěr splácí, v nejbližších měsících končí fixace (platnost) úrokové sazby. Pokud se to týká i vás, teď je ten nejvyšší čas, začít to řešit. U většiny bank, pokud s nimi jednáte s dostatečným předstihem, si můžete vyjednat celkem solidní podmínky a také rezervaci úrokové sazby až 2 roky dopředu. Případně se můžete rozhodnout svou nevýhodnou hypotéku refinancovat, a tím si snížit celkový úrok i měsíční splátky.

Témata:  půjčky Komerční sdělení hypotéky

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy