Stát chce zatočit s exekucemi. Má plán, jak zbavit lidi dalších dluhů

Každý desátý Čech má podle statistik dluhy a v současnosti jsou v Česku více než čtyři miliony exekucí. S tím hodlá skoncovat ministerstvo spravedlnosti, které se rozhodlo problémy s dluhy a vymáháním peněz řešit.

Ilustrační fotografie
reklama

Čechům se nechce nebo nemohou splácet peníze, které si vypůjčili. Situace je nejhorší za posledních několik let. Znepokojivé je především to, že bezmála 400 tisíc lidí je zatíženo více než čtyřmi exekucemi najednou.

Na ministerstvu spravedlnosti v těchto dnech vzniká zákon, který by měl růstu několikanásobných exekucí v budoucnosti zabránit a zastavit tak stále větší zadluženost lidí. Informují o tom Hospodářské noviny.

Ministr spravedlnosti spolu s exekutory a právníky má novým zákonem v plánu přimět úvěrové firmy k tomu, aby neposkytovaly peníze každému, ale dlužníka si pořádně vybraly. Především by pak neměly půjčovat lidem, kteří si úvěr berou kvůli splacení jiné půjčky.

Pokud by takovému člověku společnost i přesto peníze půjčila a dlužník se dostal do exekuce, musela by náklady na exekuci uhradit. Náklady na ni se obvykle hradí z majetku dlužníka a zaplatí se z něj také odměna pro exekutora. Když ale není co zabavit, tratí na tom všichni - exekutoři i úvěrové společnosti. Například náklady u milionové exekuce jsou téměř 200 tisíc, píší Hospodářské noviny.

Výhod by měl zákon hned několik. Nejenže se tak zamezí dalšímu zadlužování už tak zadlužených lidí, ale měl by zabránit v podnikání i neférovým úvěrovým společnostem, které půjčují lidem, kteří nejsou schopni splácet a pak je ženou do exekuce. A čím méně se budou lidé zadlužovat, tím méně bude i exekucí, plánuje ministerstvo. Ubylo by tak také lidí, kteří si půjčí, ale schválně neplatí, protože ví, že jim exekutor stejně nemá co vzít.

Témata: exekuce | CZK

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky