Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Průzkum: Češi neumějí počítat své dluhy a pozdě splácí

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Marie Cvrčková, MoneyMAG.cz

Rozsáhlý průzkum ukázal alarmující skutečnost. Zhruba třetina Čechů má hypotéku nebo půjčku. Každý čtvrtý z nich přitom vůbec netuší, kolik dluží. A třetina lidí přiznává, že se občas zpozdí se splátkami.

Hypotéku, úvěr či spotřebitelskou půjčku má podle posledních údajů Bankovního a Nebankovního registru klientských informací asi 3,1 miliónu Čechů. Téměř každý čtvrtý z těch, kteří splácejí nějaký svůj závazek, ale nemá přesný přehled o tom, kolik vlastně ještě dluží, informuje dnešní Právo.

Průměrný Čech, který v současné době nějaký úvěr či půjčku splácí, přitom dluží milión korun na hypotečních úvěrech. V případě spotřebitelských úvěrů dosahuje průměrná částka 220 tisíc korun. V průměru 77 tisíc korun pak české domácnosti dluží například rodinným příslušníkům, známým apod.

Vyplývá to z nedávného průzkumu UniCredit Bank, který byl zaměřený na spoření a zadlužení českých domácností. Splácení úvěru má přitom při plánování finančních výdajů v českých domácnostech nejvyšší prioritu u šesti z deseti lidí, kteří aktuálně splácejí nějaký dluh.

Nicméně třetina z nich přiznala, že se již alespoň jednou se splátkou úvěru opozdila. Navíc opakovaný problém se splácením úvěru připustil zhruba každý desátý Čech (devět procent).

Podle Petra Plocka z UniCredit Bank stojí za problémy se splácením dva hlavní důvody: „Tím prvním a velmi častým je obecně nepříznivá finanční situace, například v momentě, kdy klient přijde o zaměstnání.“

 

Témata:  půjčky průzkumy

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy