Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejčastějším finančním předsevzetím Čechů je snižování dluhu

Nejčastějším finančním předsevzetím Čechů je snižování dluhu

Foto: Marie Cvrčková, MoneyMAG.cz

Z třetího mezinárodního průzkumu ING vyplynulo, že cíle 8 z 10 Evropanů, kteří si dali nějaké novoroční předsevzetí, se budou týkat financí. Mezi nejčastější patří snaha více šetřit, snižovat dluhy a lépe kontrolovat své výdaje. Češi mají stejné cíle, ale finanční předsevzetí si vytyčuje jen asi 60 % z nich, což je v Evropě nejméně.

„Dávat si novoroční předsevzetí je tradice a je naprosto přirozené, že se nemalá část z nich dotýká financí,“ říká Libor Vaníček, ředitel retailového bankovnictví ING Bank. „Pokud máte s dodržováním těch svých problémy, zkuste je rozdělit na menší části a plnit je postupně nebo požádejte o pomoc svou rodinu a blízké a stanovte si za jejich dodržení nějakou odměnu,“ dodává Vaníček.

Z Evropanů, kteří si dávají novoroční předsevzetí, jich téměř 80 % klade důraz na finanční stránku. Cíle, které se týkají peněz, jsou nejčastější ve Francii, Španělsku nebo Turecku, kde chce o zlepšení své finanční situace usilovat devět z deseti obyvatel. Naopak pro předsevzetím holdující Čechy nejsou ta z finanční sféry tak důležitá – dává si je jen 62 % z nich.

Zatímco 38 % Evropanů si dává za cíl více spořit, nejčastější předsevzetí Čechů je snížit své dluhy (32 %).

Témata:  půjčky

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy