Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počet dlužníků roste, soudy loni nařídily 936 tisíc exekucí

Za uplynulý rok došlo k navýšení počtu exekucí, soudy jich nařídily o 243 tisíc více než v roce 2010, celkem 936 tisíc. Vyplývá to ze statistických údajů Exekutorské komory České republiky (EKČR), které ve čtvrtek zveřejnila tisková mluvčí Petra Báčová.

"V důsledku toho mírně stoupl i počet exekucí ukončených vymožením, ze 146 096 v roce 2010 na 191 021 v roce 2011," upřesnila dále mluvčí.

Kvůli nárůstu soudem nařízených exekucí komora vyzývá dlužníky, aby ke svým dluhům přistupovali s větším odpovědností. Exekutorská komora se současně rozhodla zorganizovat osvětovou kampaň, která by měla přispět ke změně přístupu dlužníků. Navíc lidem jsou k dispozici bezplatné právní poradny, které spadají pod EK ČR.

"Dlužníkům je třeba neustále připomínat riziko, které podstupují, když nesplácejí své dluhy včas a nereagují na výzvy věřitelů, respektive soudů a později i soudních exekutorů," uvedla prezidentka EK ČR Jana Tvrdková s tím, že nejvíce problémů se týká samotného doručování korespondence.

Podle mluvčí Báčové komora také zaznamenala zvýšený počet exekucí na nepeněžitá plnění, ze 4113 v roce 2010 na 6455 v roce loňském. Loňský údaj je však srovnatelný s daty za rok 2009, kdy EK ČR evidovala 6379 exekucí na nepeněžitá plnění.

V uplynulém roce naopak došlo k poklesu počtu odvolání proti usnesení o nařízení exekuce, a to na 10 725 (proti předchozímu roku, kdy lidé podali celkem 11 349 odvolání). "Počet sepsaných exekutorských zápisů se v posledních třech letech nemění," dodala mluvčí.

Změně přístupu ke svým dluhům má navíc kromě kampaně přispět i renovace portálu dražeb, na kterém všechny exekutorské úřady zveřejňují veškeré dražby nemovitostí i movitých věcí. Portál, který je v současnosti aktualizován, podle Báčové navštíví kolem 15 tisíc uživatelů týdně.

Témata:  exekuce

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy