Při srážce na sjezdovce může jít o velké peníze. A nejen za léčení

Podle průzkumu NMS pro ERV Evropskou pojišťovnu vyráží na hory v období jarních prázdnin 57 % lyžařů, tedy nejvíce v rámci celé zimní sezony. S rostoucím počtem lidí roste i počet srážek a přibývá vážných úrazů. Škody z odpovědnosti dosahují milionových částek.

Ilustrační fotografie
reklama

Nejčastější příčinou srážky lyžařů je nepřiměřená rychlost. Často ke srážce dochází v rizikových místech na svahu, kdy lyžaři zastaví pod hranou sjezdovky a stanou se pro ostatní zcela neviditelnými. Dalšími krizovými místy jsou úseky, kde dochází ke křížení sjezdovek nebo spodní část svahu u lanovky. „Evidujeme řadu případů, kdy lyžař neodhadne rychlost a vletí do lidí čekajících na lanovku,“ říká Vlastimil Divoký, manažer marketingu a komunikace ERV Evropské pojišťovny. Často se také stane, že se lyžař rozjede od kraje sjezdovky, aniž by se před tím rozhlédl a nad ním jedoucí lyžař ho srazí.

Vážných zranění přibývá, nejvyšší škody jsou z odpovědnosti

S rostoucím počtem lidí úměrně stoupá i počet nehod a zranění. Kvůli zrychlování lyží a snowboardů se ale výrazně zvyšuje vážnost úrazů. S tím souvisí i vyšší ceny za lékařské zákroky a transport. Nejvyšší škody pak pojišťovny řeší v souvislosti s pojištěním odpovědnosti. Právě tento parametr je v cestovním pojištění na lyže klíčový. Mezi další důležité prvky patří kvalitní asistenční služba a dostatečné limity na léčebné výlohy.

Po srážce nejde jen o náklady na léčení

Češi lyžující v zahraničí si často neuvědomují, že při srážce na svahu vzniká řada komplikací, které zvyšují celkovou výši škody. Už samotná lékařská péče je v alpských zemích, kde v horských střediscích převažují soukromé kliniky, o hodně dražší než u nás. Horská služba během zásahů využívá převážně helikoptéry, jejichž vzlet vyjde na zhruba 100 tisíc korun. Další náklady mají „nelékařský“ charakter. Dnes je například v Rakousku běžné, že účastníci nehody na sebe vzájemně podávají předběžnou žalobu. Policie či soud pak až následně rozhoduje o viníkovi nehody. Tamní lyžaři mají s těmito případy a jejich řešením mnohem větší zkušenost než my Češi. K výlohám na právníky se přidávají další položky jako ušlý zisk či bolestné zraněného. Běžně se tak stává, že náklady na léčení poškozeného jsou jen tou menší částí celkově vyplacené sumy.

Rozklad nákladů spojených s úrazem sražené lyžařky v Alpách

Případ klientky, která v Itálii srazila jinou lyžařku a způsobila jí zlomeninu krčku a holenní kosti, ukazuje, že léčebné výlohy (818 tis. Kč) tvořily menší polovinu celkově vyplacené škody z pojištění odpovědnosti.

převoz vrtulníkem ze sjezdovky do nemocnice

90 000 Kč

náklady na léčení v zahraničí (vč. operací a převozů)

318 000 Kč

pokračující léčba ve vlasti zraněné (vč. operací a repatriace)

420 000 Kč

ušlý zisk zraněné

515 000 Kč

bolestné

143 000 Kč

zhoršení společenského uplatnění

168 000 Kč

rehabilitace a další náklady spojené s léčbou, např. doprava k lékaři

132 000 Kč

právní zastoupení

94 000 Kč

znalecké posudky

35 000 Kč

 

 

CELKEM

1 915 000 Kč

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky