Roste počet podvodů v oblasti životního pojištění

Pojišťovna České spořitelny v loňském roce řešila bezmála 130 případů podezření na pojistný podvod u smluv životního pojištění, ve kterých šlo o téměř 36 milionů korun. To je skoro čtyřikrát více než ještě v roce 2013. Od roku 2013 také neustále probíhá ve spolupráci s Policií ČR šetření největšího případu pojistného podvodu nejen v historii Pojišťovny České spořitelny, ale v životním pojištění vůbec – známý jako akce Medical. Šetření policie prokázalo, že šlo o organizovaný pojistný podvod, kdy škoda dosahuje 40 milionů korun. Zapojeni do něj byli kromě klientů i poradci, lékaři z různých nemocnic České republiky a rehabilitační pracovníci.

Ilustrační fotografie
reklama

„Za poslední dva roky nám rapidně vzrostl počet podvodů v oblasti životního pojištění a častěji se na nich s klienty podílejí i další aktéři. Roste však i počet jejich odhalení – loni se nám takto podařilo uchránit téměř 28 milionů korun. V akci Medical se jednalo o rozvětvenou organizovanou skupinu, a proto i samotné odhalení bylo složité a časově náročné – od oznámení už uplynuly téměř dva roky, šetření není doposud ukončeno a nějakou dobu ještě potrvá,“ komentuje rostoucí trend v podvodech František Mareš, náměstek generálního ředitele Pojišťovny České spořitelny. Na vyšetřování akce Medical se podílejí pojišťovny skupiny VIG ČR.

Nejčastěji jsou podvody v oblasti životního pojištění spojené s pojistnými událostmi v případě úrazů. Patří k nim umělé prodlužování léčby, uvedení nepravdivého popisu úrazu, fingované úrazy nebo antedatování pojistné smlouvy. „Klienti při nahlášení také uvádějí nepravdivé údaje o způsobu nebo datu vzniku úrazu. Například jejich úraz vznikl před počátkem pojištění a klienti si datum v lékařské dokumentaci upraví na datum, když už jsou pojištěni,“ popisuje František Mareš.„Zajímavé jsou i případy, kdy klient uvádí poměrně závažné poranění, které dokládá i lékařskými zprávami (např. poranění vazů kolenního kloubu), a následně zjistíme, že klient prakticky ihned nastoupil k nějakému sportovnímu utkání,“ dále uvádí František Mareš.

Pojišťovna České spořitelny loni šetřila také pojistné podvody spojené se sjednáním pojištění, a to jak ze strany klientů, tak ze strany poradců. Klienti uváděli nepravdivé informace o svém zdravotním stavu a dokládali fiktivní doklady o výši příjmů. Poradci zase sjednávali fiktivní pojistné smlouvy bez vědomí klienta.

V případech podezření na pojistné podvody u Pojišťovny České spořitelny více figurují muži. V roce 2015 tomu tak bylo ve dvou třetinách pojistných podvodů. Nejvíce se do nich zapojili obyvatelé Ostravska, Jihlavska, Chomutovska a Českobudějovicka.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky