Počet životních pojištění klesl – na vině ale není pojistný produkt

Zabezpečit sebe a svou rodinu pro případ nečekaných událostí a zdravotních komplikací je nesmírně důležitá pro většinu českých rodin. Přesto za minulý rok ubylo životních pojistek. Problém však není v nekvalitních pojistkách, ale spíše v jejich vnímání. Poradíme vám, podle čeho si výsledný produkt vybrat.

660
reklama

Životní pojištění vás má zajistit, ne krátkodobě spořit

Podle výkonného ředitele České asociace pojišťoven Tomáše Síkory klesl v minulém roce počet životních pojištění o 100 tisíc. Jak sám říká, problém není v samotném pojistném produktu – ten pro lidi zůstává stále stejně výhodný a poskytuje jim stále stejné, ba i lepší záruky a jistoty. Jako špatný se však jeví pohled zákazníků na investiční životní pojištění a stejně tak přístup obchodníků a pojišťoven.

Životní pojištění totiž bylo v poslední době chápáno především jako vhodný prostředek krátkodobého spoření. Klienti vkládali na účet peníze a obchodníci se snažili je vždy převést do těch nejlepších fondů, případně svým zákazníkům po pár letech nabízeli změnu pojistného produktu. Lidé však i vlivem tohoto konání ztratili v pojištění důvěru a poměrně velké procento jej zrušilo úplně.

Životní pojištění je jistota pro celou rodinu

Podle Síkory by životní pojištění mělo být považováno výhradně za dlouhodobě využívaný produkt (hovoří o horizontu 10-20 let), který slouží skutečně jako jakási bezpečnostní pojistka pro případ nečekaných životních událostí.

Pojištění je vhodné zejména pro ty rodiny, kde na jednom z členů existenčně závisí všichni ostatní. Ocení ho ale také rodiny zatížené například hypotékou, pro něž by ztráta jednoho z finančních příjmů znamenala neřešitelné komplikace.

Nepleťte si úrazové a životní pojištění

Klienti pojišťoven někdy stále ještě zaměňují dva odlišné pojmy – životní a úrazové pojištění. Jak již bylo řečeno, životní slouží jako pojistka pro velmi vážné nehody a problémy. Na druhou stranu úrazové pojištění poskytne pomoc i v případě krátkodobých komplikací finančního rázu, jež jsou způsobené úrazem nebo nemocí.

Poškozenému je vyplacené jak jednorázové odškodné, tak si může dojednat i připojištění denních dávek po dobu léčby, nebo po dobu hospitalizace v nemocnici. Tyto dávky pak dorovnávají finanční ztrátu způsobenou krácením měsíčního příjmu v podobě nemocenské.

Nezapomeňte na jednotlivé výhody

Hlavní výhodou životního pojištění je zákonem dané navýšení daňové úlevy pro zaměstnavatele v případě v případě navýšení jeho příspěvku na vaše pojištění. Maximální roční příspěvek činí až 30 000 Kč.

Za druhou výhodu v podobě úspory času považujeme nabídku pojišťoven uzavírat i životní i úrazové pojištění online. Nemusíte tak nikam chodit, ale zároveň máte dost času přečíst si všechny pojistné podmínky a vybrat si ten nejvýhodnější produkt.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky