Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mráz má na svědomí stovky škod v řádu milionů korun

Mráz má na svědomí stovky škod v řádu milionů korun

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Česká pojišťovna (ČP) eviduje v souvislosti se silnými mrazy posledních dní už přibližně 700 škod v řádu milionů korun, jde hlavně o prasklá vodovodní potrubí, stupačky či topná zařízení. Pojišťovna to sdělila v pátek.

Zatímco v průběhu minulého týdne hlásili klienti v průměru cca 30 škod denně, v pondělí 6. února to už bylo celkem 150 případů, nejvíce pak ze severní Moravy. Vzhledem k aktuální předpovědi meteorologů se dá očekávat, že počet škod bude i nadále narůstat. Hlavní nápor hlášení však přijde s prvním oteplením, jak pojišťovna uvedla, kdy z prasklin začne vytékat voda a škody se naplno projeví.

Rekordní mrazy útočí na majetek občanů i podnikatelů. Česká pojišťovna tak už eviduje také případy prasklého potrubí v porodnici či vytékající vodou poškozených zásob obchodníků. Ozývají se už také zemědělci, kterým jen za loňský rok ČP vyplatila za škody vyzimováním 25 milionů Kč a za škody na vinné révě dokonce 90 milionů Kč.

"Naštěstí však v tuto chvíli neregistrujeme žádné mrazové škody v chovech hospodářských zvířat," konstatoval mluvčí pojišťovny Tomáš Zavoral.

Podle zkušeností likvidátorů ČP dochází ke značným škodám na majetku vlivem nedostatečně zateplených rozvodů vody a topení, netemperování nevytápěných prostor, popřípadě nezazimováním rozvodů na chatách či nově vznikajících novostavbách.

"Doporučujeme proto klientům, aby si zkontrolovali, zda vypustili vodu z potrubí a zároveň, aby si ověřili, zda je topné zařízení určené k temperování funkční a v pořádku," doplnil Zavoral.

Témata:  pojišťovny počasí

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

VZP

Zájem o příspěvky VZP láme rekordy

O příspěvky z fondu prevence Všeobecné zdravotní pojišťovny je letos rekordní zájem. VZP eviduje za první čtvrtletí už 465 tisíc podaných žádostí. V porovnání s loňskem se jedná o 50% nárůst. Nejčastěji si klienti žádají o příspěvek na pohybové aktivity a na dentální hygienu. Aby byly žádosti i přes enormní navýšení vyřízeny v co nejkratším čase, přistoupila pojišťovna k posílení personálních kapacit.