Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jsou jogurty opravdu tak zdravé? Některým se raději vyhněte

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

O tom, že jogurty jsou zdraví prospěšné potraviny, se můžete dočíst na internetu i v kuchařkách. Co když ale ne tak docela? Nebo ne všechny?

Zdraví prospěšný jogurt nebo mléčný nápoj by měl ve 100 gramech či mililitrech obsahovat maximálně 5 g přidaného cukru, 0,1 g soli a 1,4 g nasycených mastných kyselin. Pokud se dáte do studia etiket, co myslíte že zjistíte? Žalostný výsledek.   Výše zmíněné údaje vycházejí z doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO) a jsou stanoveny nezávislým mezinárodním vědeckým výborem The Choices Programme, jehož součástí je i česká iniciativa „Vím, co jím a piju“. Právě tato iniciativa nechala v nezávislé laboratoři otestovat 20 převážně zakysaných mléčných nápojů a 9 jogurtů českých i nadnárodních potravinářských firem na rizikové živiny, jejichž nadbytek v potravě může poškodit lidské zdraví.

A co se sledovalo?

Sledovanými živinami byly sacharidy (převážně přidaný cukr), dále tuk,  a sůl. Výsledek? Ne valný! Daným kritériím vyhovělo jen 5 mléčných nápojů a jediný jogurt. Zbývající výrobky obsahovaly neskutečné množství uměle přidaného cukru a 7 jogurtů překročilo povolené množství tuků.

Co se týče obsahu soli, skoro všechny výrobky se bez problémů vešly do limitu stanoveného vyhláškou Ministerstva zemědělství .

Celkový tuk v produktech představuje především riziko obezity. Smetanové mléčné výrobky jsou vhodnější  pro malé děti, které potřebují více energie. Odtučněné jogurty a mléčné nápoje jsou naopak určeny hlavně lidem, kteří potřebují redukovat váhu.

Jestli nemáte čas na detailní studium etiket, zkuste si zapamatovat jednoduchou formuli: dobrý jogurt nebo zakysaný či nezakysaný mléčný nápoj je bílý, přírodní, uměle nedoslazovaný, spíše nízkotučný a bez ovocné „složky“, čokolády, křupinek, lentilek, lupínků a dalších lákadel. Naopak nejhorší volbou je smetanový a ochucený jogurt.

Pokud máte chuť na jogurt s kousky ovoce, dopřejte si ho s tím čerstvým, které do něj dodáte sami.

Myslete na to, že v jednoduchosti je krása. A to platí nejen v módě, ale i u jogurtů. Kvalitní potravinářské výrobky sestávají z minima použitých surovin. Čím je seznam přísad na obalu delší, tím hůře pro naše zdraví. Asi nejrizikovější složkou jsou nasycené mastné kyseliny. Jejich maximum pro mléčné výrobky je 1,4 g ve 100 g/ml.

A tak, až půjdete zase do mlékárny či supermarketu, myslete na to, co opravdu kupujete. Nesahejte po prvním mléčném výrobku, který potkáte. Dopřejte si chvilku času, prostudujte název a složení. Možná vás překvapí, že si vlastně nemáte co koupit.

Ideální řešení je tvorba zakysaného produktu doma. Stačí si koupit kvasné bakterie a jogurt máte do druhého sne. Můžete ho vyrábět nejen z kravského či kozího mléka, ale i rostlinných (mandlové, ovesné, makové apod.)

Témata:  potraviny jogurty zdraví

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy