Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nepodceňujte snídani: Tyto potraviny skvěle nastartují váš den

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Snídaně je první jídlo dne. Nastartuje váš organismus, proto ji rozhodně nepodceňujte. Dobrá snídaně je potěšením a náplní tělo energií.

Snídani rozhodně nepodceňujte. Díky řádnému složení potravin můžete dokonce zhubnout i přebytečná kila. Oproti ostatním jídlům během dne se od ní doslova vyžaduje, aby tělo naplnila energií.

Existují potraviny, které jsou doporučené nejen odborníky, ale i lidmi, kteří si na snídani opravdu zakládají. A pokud byste chtěli občas přece jen hřešit, udělejte to ráno. Po obědě už odložte čokoládu do šuplíku.

Vlažná voda s citronem

Ráno by nemělo přijít do žaludku nic studeného. Tedy nic, právě vyndaného z lednice. Vlažná, nebo klidně i teplá voda nastartuje metabolismus. Přítomnost citronu podporuje detoxikaci a dodávku vitamínů.

Banán

To je především velký zdroj sacharidů, manganu, draslíku či vitamínu B6. Po ránu vás dokonale nastartuje i zasytí. Kromě fyzických pozitiv, vás banán nastartuje i psychicky a to díky tryptofanu, což je esenciální aminokyselina.

A pokud vás nebaví jíst banán jen tak, samotný, zkuste ovesnou kaši či smoothie například s kokosem.

Vejce

Ne každý holduje sladké snídani. Pokud mezi patříte i vy, vsaďte na vajíčka. Upřednostňovat byste měli domácí nebo ty z ověřených chovů. Dodají vám potřebnou dávku bílkovin a mžete je doplnit o kvalitní žitný, či semínkový chléb s máslem, zeleninou a čerstvým džusem. 

Quinoa

Už jste o této dokonalé potravině slyšeli? Quino je velmi významný zdroj bílkovin - rostlinných - navíc obsahuje draslík, vápník či hořčík. Má lehce oříškovou chuť, hodí se proto do kaší na sladko, ale i do salátů, či místo těstovin.

Chia semínka

Chia semínka jsou nenápadná, ale velmi zdravá. Obsahují minerály, nenasycené mastné kyseliny, železo, vitamíny skupiny B a další. Jedná se o velmi univerzální "potravinu", takže jí mžete přiat kamkoliv. Do jogurtu, kaši i vody.

Ovesné vločky

Vločky představují velmi univerzální potravinu, kterou lze použít taktéž na mnoho způsobů. Obsahují snad vše, na co si vzpomenete -  bílkoviny, sacharidy, železo, vápník a vitaminy skupiny B. Konzumovat je mžete jako kaši, v jogurtu, granole apod.

Rostlinná mléka

Jsou skvělá v tom, že narozdíl od živočišného mléka, nezahleňují organismus. Mohou být vyrobeny z ořechů, vloček, rýže, šplady, ale i quinoy či sóji. Můžete je použít na vaření kaší, do kávy či jen tak, samotná.

Témata:  potraviny zdraví

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy