Potraviny, které jsou v zahraničí zakázané? Češi si je dopřávají takřka denně

Maková semínka, tlačenka, anebo třeba čokoládová vajíčka s překvapením pro děti jsou v našich obchodech běžně k vidění. Existují ale země, kde byste je sháněli marně. Jejich prodej i konzumace jsou totiž zakázány.

Ilustrační fotografie
reklama

Důvody, proč se potraviny dostanou na seznam zapovězených, sahají od obav z jejich nebezpečnosti přes náboženské důvody až k ekologickým či humanitárním aspektům, napsal zpravodajský server news.com.au.

Čokoládová vajíčka milují děti po celém světě, jen ve Spojených státech byste jim těžko vysvětlovali, o čem je řeč. V USA se tato populární cukrovinka prodávat dlouhou dobu nesměla, protože obsahuje "nejedlý objekt" v podobě hračky. Tento zákaz byl ale už uvolněn.

Všichni milovníci indické kuchyně znají taštičky samosa - těsto vytvarované do trojúhelníkové pyramidky se slanou náplní. V posledních letech se z nich stalo jídlo dobývající celý svět stejně jako čínské kuře kung-pao či japonské suši, a vychutnat si je mohou lidé kdekoli s výjimkou některých částí Somálska.

Radikální islámské milice Šabáb, které kontrolují rozsáhlé oblasti Somálska, zakázaly samosy v roce 2011 údajně kvůli tomu, že tři boky těsta urážejí islám, protože jsou připomínkou křesťanské Svaté trojice. Jak k tomuto spojení v souvislosti s pokrmem pocházejícím původně z převážně hinduistické Indie somálští islamisté přišli, zůstává záhadou.

Spojené státy jsou jedinou zemí na světě, která zakazuje dovoz skotské lahůdky podobné české tlačence či prejtu - haggisu. Postaral se o to zákaz z roku 1971, který nedovoluje dovoz produktů obsahujících ovčí plíce, jež tvoří asi 15 procent receptu na haggis.

Mezi známé zákazy patří žvýkání žvýkaček v Singapuru, ovšem méně už se ví, že v amerických státech Kalifornie a Illinois je nezákonná konzumace koňského masa. V Kalifornii si navíc nesmíte dopřát ani klokaní steak, protože v tomto státě je zakázáno dovážet či prodávat klokaní maso i další klokaní produkty.

Témata: potraviny | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky