Živnost přerušilo letos o pětinu více lidí než před rokem

Počet přerušených živností v první polovině roku překročil 50.000. Podnikání pozastavilo o pětinu víc osob než ve stejném období loňského roku a o 38 procent víc než v roce 2018. Statistiky dnes zveřejnila poradenská společnost Bisnode.

Ilustrační fotografie
reklama

"Ačkoliv se ekonomika pomalu zotavuje z šoku, který jí zasadila koronavirová pandemie, stále ji svírají obavy z budoucího vývoje. Očekávaný rekordní propad národního hospodářství se odráží i na aktivitách podnikatelské základny," uvedla analytička Bisnode Petra Štěpánová. Podnikání za prvních šest měsíců letošního roku přerušilo nejvíc živnostníků za poslední tři roky.

V prvním pololetí v ČR přitom začalo podnikat 31.250 fyzických osob podnikatelů, což je o deset procent méně než ve stejném období loňského roku. Podnikatelské aktivity ukončilo 18.095 OSVČ.

Detailnější analýza ukázala, že nejvíc přerušených živností v prvním pololetí bylo ve volné živnosti výroba, obchod a služby Podnikání v ní přerušilo 3754 OSVČ, což je o čtyři procenta méně než v roce 2019, ale o 1349 procent víc než v roce 2018.

Druhou nejčastěji přerušovanou živností se stalo stravování, které bylo koronavirovou epidemií v průběhu jara obzvlášť silně zasaženo. Aktivity v ní pozastavilo 3051 živnostníků, což je o desetinu víc než v roce 2019 a o čtvrtinu víc než v roce 2018. K výraznému meziročnímu relativnímu nárůstu došlo ve zprostředkování velkoobchodu (o 608 procent) a kompletačních a dokončovacích pracích (o 222 procent).

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky