Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Průměrná cena poledního menu za pololetí vzrostla

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Průměrná cena poledního menu v restauracích od začátku letošního roku do června vzrostla o 2,7 procenta na 182,4 koruny. Meziročně je o necelých pět korun vyšší. Nejvíce zdražily restaurace v Českých Budějovicích, kde lidé za oběd dali o sedm korun více, v Praze se ceny zvedly o více než pět korun. Nejméně zdražily obědy v Pardubicích, a to o dvě koruny. Vyplývá to z dat společnosti Edenred poskytující benefitní karty pro zaměstnance.

Růst cen poledních menu v restauracích podle dat zpomalil. Loni v druhé polovině roku ceny vzrostly o přibližně 11 procent, tedy o zhruba 17 korun. Za první pololetí loňského roku průměrná cena obědu vzrostla o asi sedm korun, což odpovídá zdražení o 4,4 procenta. "Vzhledem k dosavadnímu vývoji neočekáváme ani ve druhém pololetí žádné výraznější cenové výkyvy," uvedla Aneta Matišková ze společnosti Edenred.

Z jejích údajů také vyplývá, že lidé více chodí na obědy do restaurací, než si nechávají jídlo dovážet pomocí rozvážkových služeb. V červnu si nechali přivézt zhruba osm procent obědů. Dlouhodobý trend je podle společnosti kolem deseti procent. Z objemu peněz utracených za obědy v systému Edenred aktuálně lidé utratí za rozvozy zhruba pětinu. Podle Matiškové si často například z jedné kanceláře objednává obědy více lidí společně. "To potvrzuje i rozdíl mezi podíly počtu a objemu transakcí," doplnila.

Edenred srovnával také poměr průměrné mzdy k částce utracené za stravování. Největší část příjmů utratí lidé v Liberci, Českých Budějovicích, Pardubicích a Plzni. V červnu to byla více než desetina průměrného příjmu. Nejméně v poměru ke mzdám utratí lidé v Praze, kde za 20 obědů v restauraci v červnu v průměru utratili 4128 korun, což je 7,8 procenta průměrné mzdy v Praze.

Přestože zdražování obědů zpomalilo, ve srovnání s průměrnými cenami z června loňského roku jsou v celé ČR o 14 procent vyšší. Oproti roku 2021 jsou obědy dražší o přibližně čtvrtinu a v porovnání s rokem 2020 ceny vzrostly o 35 procent. Například v Českých Budějovicích, kde ceny rostly za letošní první pololetí nejvíce, jsou obědy proti roku 2021 o 32,5 procenta dražší a proti roku 2020 zdražily o 40 procent.

Nárůsty cen obědů v první polovině roku 2023:

Oblast

%

České Budějovice

3,9 %

7,1 Kč

Ústí nad Labem

3,7 %

6 Kč

Liberec

3 %

5,5 Kč

Praha

2,7 %

5,4 Kč

Ostrava

3 %

5,2 Kč

Plzeň

2,4 %

4,5 Kč

Brno

2,4 %

4,5 Kč

Hradec Králové

2,2 %

3,9 Kč

Jihlava

2,3 %

3,6 Kč

Zlín

2,1 %

3,4 Kč

Karlovy Vary

1,9 %

3,2 Kč

Olomouc

1,5 %

2,4 Kč

Pardubice

1,1 %

2 Kč

Česká republika

2,7 %

4,8 Kč

zdroj: Edenred

Témata:  obědy

Související

Aktuálně se děje

15. října 2024 18:09

České školství se mění: Od roku 2025 se zavádí nový obor všeobecné lyceum

Česká vláda oznámila vznik nového středoškolského oboru nazvaného všeobecné lyceum, který bude spuštěn od příštího roku. Tento krok je součástí snahy modernizovat český vzdělávací systém a přizpůsobit ho potřebám společnosti ve 21. století. Novinku v úterý představil premiér Petr Fiala společně s ministrem školství Mikulášem Bekem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Česká inspekce životního prostředí si posvítí na těžaře z Turówa

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) prověřuje, zda těžba v uhelném dole Turów na česko-polské hranici způsobuje ekologickou újmu kvůli dlouhodobému úbytku vody na české straně hranice. Nově ČIŽP do řízení zahrnula také polskou těžařskou společnost PGE. Provozovateli dolu inspekce oznámila, že je účastníkem řízení, a že právě po něm by případně mohla česká strana požadovat prevenci a nápravu ekologické újmy způsobené těžbou. Umožňuje jí to zákon o předcházení ekologické újmě.