Průměrná cena poledního menu za pololetí vzrostla
Průměrná cena poledního menu v restauracích od začátku letošního roku do června vzrostla o 2,7 procenta na 182,4 koruny. Meziročně je o necelých pět korun vyšší. Nejvíce zdražily restaurace v Českých Budějovicích, kde lidé za oběd dali o sedm korun více, v Praze se ceny zvedly o více než pět korun. Nejméně zdražily obědy v Pardubicích, a to o dvě koruny. Vyplývá to z dat společnosti Edenred poskytující benefitní karty pro zaměstnance.
Růst cen poledních menu v restauracích podle dat zpomalil. Loni v druhé polovině roku ceny vzrostly o přibližně 11 procent, tedy o zhruba 17 korun. Za první pololetí loňského roku průměrná cena obědu vzrostla o asi sedm korun, což odpovídá zdražení o 4,4 procenta. "Vzhledem k dosavadnímu vývoji neočekáváme ani ve druhém pololetí žádné výraznější cenové výkyvy," uvedla Aneta Matišková ze společnosti Edenred.
Z jejích údajů také vyplývá, že lidé více chodí na obědy do restaurací, než si nechávají jídlo dovážet pomocí rozvážkových služeb. V červnu si nechali přivézt zhruba osm procent obědů. Dlouhodobý trend je podle společnosti kolem deseti procent. Z objemu peněz utracených za obědy v systému Edenred aktuálně lidé utratí za rozvozy zhruba pětinu. Podle Matiškové si často například z jedné kanceláře objednává obědy více lidí společně. "To potvrzuje i rozdíl mezi podíly počtu a objemu transakcí," doplnila.
Edenred srovnával také poměr průměrné mzdy k částce utracené za stravování. Největší část příjmů utratí lidé v Liberci, Českých Budějovicích, Pardubicích a Plzni. V červnu to byla více než desetina průměrného příjmu. Nejméně v poměru ke mzdám utratí lidé v Praze, kde za 20 obědů v restauraci v červnu v průměru utratili 4128 korun, což je 7,8 procenta průměrné mzdy v Praze.
Přestože zdražování obědů zpomalilo, ve srovnání s průměrnými cenami z června loňského roku jsou v celé ČR o 14 procent vyšší. Oproti roku 2021 jsou obědy dražší o přibližně čtvrtinu a v porovnání s rokem 2020 ceny vzrostly o 35 procent. Například v Českých Budějovicích, kde ceny rostly za letošní první pololetí nejvíce, jsou obědy proti roku 2021 o 32,5 procenta dražší a proti roku 2020 zdražily o 40 procent.
Nárůsty cen obědů v první polovině roku 2023:
Oblast |
% |
Kč |
České Budějovice |
3,9 % |
7,1 Kč |
Ústí nad Labem |
3,7 % |
6 Kč |
Liberec |
3 % |
5,5 Kč |
Praha |
2,7 % |
5,4 Kč |
Ostrava |
3 % |
5,2 Kč |
Plzeň |
2,4 % |
4,5 Kč |
Brno |
2,4 % |
4,5 Kč |
Hradec Králové |
2,2 % |
3,9 Kč |
Jihlava |
2,3 % |
3,6 Kč |
Zlín |
2,1 % |
3,4 Kč |
Karlovy Vary |
1,9 % |
3,2 Kč |
Olomouc |
1,5 % |
2,4 Kč |
Pardubice |
1,1 % |
2 Kč |
Česká republika |
2,7 % |
4,8 Kč |
zdroj: Edenred
Doporučujeme